Destigmatisering

Lachende vrouw zit tussen twee collega's en is aan het werk op laptop

Een wereld zonder stigma op psychische aandoeningen. Geen negatieve vooroordelen, maar begrip, ondersteuning, goede voorlichting en tijdige zorg. MIND ziet het als één van haar kerntaken om zich in te zetten voor destigmatisering.

Bijna de helft van alle Nederlanders krijgt in het leven te maken met een psychische aandoening (Trimbos, 2023). Uit onwetendheid of door misvattingen plakt de omgeving daar - ook nu nog - een negatieve stempel bovenop. Dat noemen we stigma. Stigmatisering van mensen met een psychische aandoening kan grote gevolgen hebben en zelfs tot discriminatie leiden. Daarom vragen we continue aandacht voor destigmatisering.  

MIND streeft naar gelijke rechten

In artikel 1 en 2 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens door de Verenigde Naties staat, vrij vertaald: ‘We zijn allemaal vrij en gelijkwaardig en worden op dezelfde manier behandeld’ en ‘De rechten gelden voor iedereen ongeacht de verschillen’. We gaan ook uit van artikel 1 van de Nederlandse Grondwet, dat stelt dat iedereen gelijkwaardig is en er een verbod is op discriminatie op welke grond dan ook. Gelijke rechten, gelijke kansen voor iedereen. Met en zonder psychische aandoening. Omdat dit in de dagelijkse praktijk nog niet zo is, blijven we hiervoor strijden. 

Visie MIND

MIND zet zich in voor een wereld zonder stigma op psychische aandoeningen. We willen een samenleving waarin aandacht is voor psychische verschillen en waarin psychische problematiek bespreekbaar is. Zonder vooroordelen en discriminatie van mensen met een psychische aandoening is het fijner en positiever leven. Voor iedereen. Het begint met anders kijken.  

Aanpak van destigmatisering

Het aanpakken van stigma’s vraagt om maatwerk en je moet het samen doen. Via ‘MIND Expert Center’(MEC) koppelen we ervaringsdeskundige ambassadeurs aan organisaties. Zij maken bedrijven, overheden en uitvoeringsinstanties bewust van stigma’s en de impact ervan. Bijvoorbeeld op de werkvloer of bij overheidsloketten. Ben je op zoek naar een ambassadeur als gastspreker of gastdocent voor een presentatie of workshop? Neem dan een kijkje bij:

De inmiddels opgeheven Stichting Samen Sterk Zonder Stigma (mede opgericht door MIND) had een aanpak ontwikkeld die is toegesneden op de situatie, vraag en cultuur van een specifiek domein. Ook hadden zij praktische tools ontwikkeld voor op school, in de ggz, op het werk en overal.  

Destigmatisering in de wijk

In een wijk of buurt wonen allerlei typen mensen, elk met een eigen leven, achtergrond en verhaal. Dat geldt ook voor mensen met een psychische aandoening die er wonen. De acceptatie van hen is echter niet altijd vanzelfsprekend. MIND heeft de afgelopen jaren zgn. bewustwordingsbijeenkomsten ontwikkeld en in buurten en wijken gegeven om stigma in bespreekbaar te maken. Hiervoor is tevens een opleidingstraject ontwikkeld voor mensen die deze bijeenkomsten willen begeleiden en voor mensen die hun eigen ervaringen met een psychische aandoening willen inbrengen.

Lees hier verder

Meer thema's