Jeugdzorgwerkers in staking voor betere cao

115870400_s

Voor het eerst in de geschiedenis gaan de jeugdzorgwerkers staken: vandaag, maandag 2 september, reizen ze met duizenden af naar Den Haag om een betere cao en meer geld voor de jeugdzorg af te dwingen bij minister De Jonge. Vakbonden FNV, CNV en brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland eisen 950 miljoen euro.

"Door jarenlang bezuinigen van de rijksoverheid, inkoopwaanzin door gemeenten en torenhoge administratiedruk kunnen jeugdzorgwerkers niet meer voldoende toekomen aan het werk waarvoor ze hebben gekozen, namelijk kinderen en gezinnen helpen", laat de FNV weten. Volgens de bonden staan gezinnen vaak maandenlang op wachtlijsten voor hulp. Deze signalen kan MIND alleen maar beamen. Op deze manier krijgen kinderen en hun ouders niet de zorg waar ze recht op hebben. De wachttijden moet omlaag en kinderen moeten de kwalitatief goede en passende hulp krijgen die ze nodig hebben voordat ze onnodig (of nog verder) in de knel komen.
Jeugdzorgwerkers kampen op hun beurt met een torenhoge werkdruk, vallen om of verlaten de sector. Verloop van medewerkers is slecht voor de kwaliteit van zorg; kinderen en hun ouders willen een vertrouwd contact, iemand die hen begeleidt gedurende een moeilijke periode.

Eerder dit jaar is 420 miljoen euro extra toegezegd om de werkdruk en de wachtlijsten aan te pakken. In 2020 en 2021 komt daar nog eenmalig 300 miljoen euro bij. Maar de initiatiefnemers van de demonstratie willen structureel meer geld. Daarbij is dit geld bestemd voor de gehele jeugdhulpsector, niet enkel voor de jeugdzorg in het bijzonder.
 
Lees ook: https://mindplatform.nl/thema/mind-nog-weinig-veranderd-bij-jeugdhulp

https://mindplatform.nl/nieuws/onrust-over-jeugdhulp-baart-mind-zorgen

Meer nieuws