Kinderwens en ouderschap

voorkant digizine kinderwens

MIND heeft tussen 2021 en 2023 in samenwerking met OLVG (Onze Lieve Vrouwe Gasthuis) onderzoek gedaan naar de keuzes rondom het al dan niet hebben van een kinderwens in geval van een psychische kwetsbaarheid. We hebben enquêtes uitgezet, gespreksgroepen georganiseerd en interviews afgenomen. Ruim 400 mensen hebben deelgenomen aan het onderzoek. 

Deelnemer A.: “Kan ik goed voor kinderen zorgen? Een hele grote vraag die ik heel serieus heb afgewogen, zelf en met mijn man.”

Deelnemer X.: “De reacties van mensen dat je geen kinderen hebt, want ‘dat hoort wel zo’, dat is op zich een hele pijnlijke. Ja, of opmerkingen zo van; ‘je hebt geen kinderen, je weet niet waar je het over hebt’.”

Monique van den Eijnden, projectleider: “Met dit project kunnen we mensen die worstelen met de vraag of ze wel of geen kinderen willen krijgen en hier graag met hun zorgverlener over willen praten, informeren en op weg helpen. Het helpt hen deuren te openen naar passende ondersteuning en aandacht voor hun vragen. Daarnaast wordt er in de wetenschappelijke literatuur volop geschreven over de gevaren van onbedoelde zwangerschappen. Wij hebben geprobeerd daar nuances in aan te brengen en te laten zien dat de komst van een kind ook kansen kan creëren. Kansen om zelf te groeien en een cyclus van overdracht van problemen van generatie op generatie te doorbreken."