Van beschermd wonen naar beschermd thuis in de samenleving

Na de gemeenteraadsverkiezingen staan de nieuwe colleges van B&W voor de grote opgave om kwetsbare burgers een beschermd thuis te bieden. Een beschermd thuis houdt in dat mensen zo gewoon mogelijk kunnen leven en wonen in de wijk, maar wel  met de nodige ondersteuning. MIND constateert dat veel gemeenten nog een lange weg te gaan hebben om dat te bereiken. De hulp van anderen is daarbij hard nodig, zeker de hulp van ervaringsdeskundigen.
 
De commissie Dannenberg heeft als eerste het beeld van een beschermd thuis beschreven in een advies over beschermd wonen. De commissie formuleerde wel een heel aantal voorwaarden om dat streefbeeld te realiseren. Beschermd thuis kan alleen als er voldoende woningen zijn, als langdurende en flexibele ondersteuning beschikbaar is, als ervaringsdeskundigheid en informele zorg versterkt wordt, enzovoort.

Om het advies van Dannenberg in de praktijk te brengen is afgesproken dat alle gemeenten op basis hiervan eind 2017 een regionaal plan van aanpak voor beschermd wonen en opvang gereed zouden hebben. RIBW Alliantie, Federatie Opvang, GGZ Nederland en MIND hebben een aantal van die plannen geanalyseerd en zien soms nog een forse kloof met wat in de praktijk nodig is. Veel plannen zetten vooral in op kortdurende begeleiding, terwijl we weten dat vaak langdurende begeleiding op maat nodig is. Die begeleiding kan dan wel in intensiteit variëren, maar een vorm van contact blijft meestal lange tijd nodig. De plannen stellen ook teleur omdat er weinig aandacht uitgaat naar versterking van ervaringsdeskundigheid en informele zorg, een van de belangrijkste randvoorwaarden van de commissie Dannnenberg. Het is belangrijk dat de nieuwe colleges op dat punt meer visie en ambitie ontwikkelen.

Tegelijk is de transformatie van beschermd wonen en maatschappelijke opvang een opgave voor de gehele samenleving. De inzet van organisaties op het gebied van wonen, vrije tijd, werk en inkomen is nodig om mensen een volwaardige plek in de samenleving te geven. Ook deze organisaties kunnen gebruik maken van ervaringsdeskundigheid. Ten slotte zijn meer investeringen gewenst om stigmatisering tegen te gaan, zodat psychisch kwetsbare mensen werkelijk welkom worden in hun omgeving.

Lees hier de samenvatting van de analyse van de regionale plannen
Lees hier het hele rapport

Lees ook de publicatie van MIND 'Een veilig thuis in de samenleving' 

man kat koffie
Meer nieuws