Terugblik op congres ‘Voorkomen van verplichte zorg’

Congres voorkomen verplichte zorg

Op donderdag 13 juni 2024 organiseerde MIND samen met alle partners in de coalitie ‘Voorkomen van verplichte zorg’ voor de tweede keer het gelijknamige congres. Ruim 450 deelnemers verzamelden in de Prodentfabriek in Amersfoort. Een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. Eén ding is duidelijk: de wil is er, bij de aanwezigen, om verplichte zorg te voorkomen. Maar er moet nog een hoop verbeteren om zorg zonder dwang te realiseren. Dit vraagt onder andere om kennis, aanpassing van beleid, fysieke aanpassingen en capaciteit. En als het aan MIND ligt, ook om aanpassing van de wet.

Samen met de Stichting High& Intensive Care, Akwa GGZ - Alliantie kwaliteit in de ggz, Vereniging F-ACT Nederland, Centrum Certificering ACT & F-ACT, Stichting Platform IHT, de Nederlandse ggz, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, Politie Nederland en vele andere partners werken we aan het terugdringen van dwang door het delen van kennis en ervaringen. De toepassing van verplichte zorg en dwangmedicatie neemt helaas toe. Zowel bij ambulante teams als binnen de klinische zorg. Ook het voorkomen van separeren neemt niet af. Dit terwijl Nederland al koploper is ten opzichte van andere landen. En daar maken wij ons zorgen over. Dwang kan zeer beschadigend zijn voor mensen met een ernstige psychiatrische aandoening en moet daarom zoveel mogelijk worden voorkomen.

 

20240613_wvggz congres workshop1

Halen en brengen van kennis door MIND

Marja van der Zanden en Peter Pierik, leden van de 'MIND Werkgroep dwang en drang’, verzorgden een indrukwekkende workshop met 100 deelnemers over het uitbannen van separatie in de ggz. Margriet Paalvast deelde in een stand samen met de Stichting PVP informatie over het project Eigen Regie in de Wvggz. En beleidsadviseur Danielle Budel van MIND was één van de dagvoorzitters.

Gedurende de hele dag zijn meningen en ervaringen met separatie in de ggz opgehaald door jongeren van ExpEx - Experienced Experts. Lees hier hun indrukken en wat deelnemers aan het congres hen vertelden.

20240613_134120
Meer nieuws