Pleidooi voor nader onderzoek risicovolle online kansspelen

gokautomaat

Sinds 1 april 2021 geldt in Nederland de wet Kansspelen op afstand (Koa). Hierdoor kan je sinds 1 oktober 2021 bij legale aanbieders online gokken en wordt hiervoor reclame gemaakt. Als 24 samenwerkende gezondheidsfondsen hebben wij zorgen over de consequenties van dergelijke risicovolle online kansspelen voor de (mentale) gezondheid van jongeren en (kwetsbare) volwassenen. In onze brief namens de Gezamenlijke Gezondsheidsfondsen aan de Tweede Kamer voor het commissiedebat Kansspelen dat op 6 oktober jl. plaatsvond, wijzen wij op de risico’s en vragen om nader onderzoek.

Impact van gokken op gezondheid

Ook als je geen probleemspeler bent, verlies je geld met gokken wat kan leiden tot schulden, ruzies en sociale problemen: indicatoren van ‘schade’ die kunnen leiden tot gezondheidsproblemen. Uit grootschalig onderzoek in Groot-Brittannië blijkt dat dergelijke problemen ontstaan en het is aannemelijk dat we in Nederland dezelfde risico’s lopen. Er zijn diverse cijfers als het gaat om het aantal online spelers, probleemspelers en gokverslaafden. De betrouwbaarheid van deze cijfers verschilt ook. Voor solide beleid zijn betrouwbare cijfers nodig. Als gezondheidsfondsen pleiten we daarom voor onafhankelijk, structureel en gedegen onderzoek en monitoring van en naar de impact van risicovolle online kansspelen in Nederland.

Onderzoek moet zich wat ons betreft richten op:

  • de mogelijkheden om betere verslavingspreventie door alle aanbieders van risicovolle kansspelen te realiseren.
  • de mogelijkheden voor wet- en regelgeving om kwetsbare groepen, waaronder jongeren, beter te kunnen beschermen (bijvoorbeeld verhogen leeftijdsgrens en reclameverboden).
  • de mogelijkheden om de verslavingszorg te verbeteren op dit punt.

Lees verder in de brief van 5 oktober 2022 die we samen met de Samenwerkende Gezondheidsfondsen naar de vaste Kamercommissie voor Veiligheid & Justitie stuurden.

Lees in dit artikel op 7 oktober 2022 van de NOS over het verloop van het debat.

Meer nieuws