MIND start Meldpunt autonomie bevorderend beleid
MIND zette in de zomer van 2024 een meldpunt autonomie bevorderend beleid op. Hiermee riepen wij jongeren, volwassenen of naasten op om hun ervaring te delen met autonomie bevorderend beleid, ook wel 'hoog risicobeleid' genoemd. Zowel klinisch als ambulant.
Persoonlijke ervaringen konden vóór zondag 15 september 2024 worden gedeeld. Daarna hebben wij het meldpunt gesloten en zijn wij overgegaan tot het analyseren van alle input.
Toepassing van autonomie bevorderend beleid
MIND maakt zich grote zorgen over de toepassing en de gevolgen van autonomie bevorderend beleid, dat ook wel 'hoog risicobeleid' wordt genoemd. Afgelopen maanden deelden zowel Trouw als het Algemeen Dagblad verhalen van mensen in de ggz die aangeven dat er op een schadelijke manier met hen of hun naasten is omgegaan. Ook zaten zij vaak en/of heel lang in isolatie. Een omgang die niet bijdraagt aan herstel. MIND is in contact met enkele ouders van deze patiënten.
Lees hier:
- AD artikel: Ouders vechten tegen ‘harteloos regime’ bij ggz-kliniek: ‘Ze snauwen en schreeuwen tegen je’ - 6 juli 2024
- Trouw artikel: Anne (21) zat meer dan zeven maanden als patiënt in een isoleercel. ‘Alsof ze me dood willen hebben’ - 3 maart 2024
Meldpunt
Om een beter beeld te krijgen over de omvang, locaties en de impact van dit beleid, verzamelden wij via een meldpunt signalen. De resultaten van deze vragenlijst worden geanonimiseerd en eventueel verwerkt in een publicatie. MIND zal de informatie gebruiken in gesprekken met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), het Centrum Intensieve Behandeling (CIB) in Den Haag en eventuele andere instellingen: alleen aantallen en de aard van de signalen.
Voor hulp bij jouw specifieke situatie kun je kijken op:
- de patiëntenvertrouwenspersoon
- de familievertrouwenspersoon
- de klachtenfunctionaris van de ggz-instelling
- de geschillencommissie ggz