In Memoriam: Ria Trinks

Werkgroep dwang en drang - Ria Trinks

Tot ons verdriet hebben we vernomen dat Ria Trinks is overleden op zaterdag 11 mei. Ria zette zich jarenlang onvermoeibaar in voor MIND, Stichting Landelijke Koepel Familieraden in de ggz (SLKF) en familieorganisatie Ypsilon. Komende donderdag 16 mei vindt de uitvaart plaats.

Ria Trinks stond aan de wieg van het ontstaan van het Landelijk Platform GGz (LPGGz). Ze is een van de grondleggers van een visie vanuit cliënt- en naastenperspectief waar MIND nog steeds op voortbouwt. Als 'naaste van' nam deel aan de werkgroep Dwang en drang van het LPGGz. Vele jaren heeft Ria zich ingezet voor het terugdringen van dwang en drang in de psychiatrie.

Een gezamenlijke vuist van cliënten en familie

Haar streven was een gezamenlijke vuist maken van cliënten en familie voor betere zorg en kwaliteit van leven voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. In 2008 ontving zij ‘de Hylke van Zwol prijs’ voor haar inzet van de toenmalige directeur Marjan ter Avest. Ria trok heel het land door om parels in de ggz op te zoeken. Het leverde twee inspirerende boekjes op met elk 33 goede praktijken. Dit werk tekende Ria: ze hield zich bezig met belangrijke thema’s in de ggz, maar altijd vanuit mensen in de dagelijks praktijk en opbouwend.

Onvermoeibare inzet

Ria kwam onvermoeibaar op voor belangen van mensen die langdurig afhankelijk waren van goede zorg, en hun naasten. Ze putte daarbij uit de ervaringen van haar twee kinderen en van vele andere cliënten en naastbetrokkenen. Bij spanning tussen cliënten- en familiebelangen, was Ria een verbinder. Soms liet de ggz zich van haar kille kant zien en sleepte beleidsprocessen eindeloos voort. Dan hield zij oog voor goede praktijken en al die mensen met het hart op de goede plaats. Ria was geduldig, vasthoudend en (bijna) altijd vriendelijk. Door haar optreden en grote kennis van de praktijk genoot ze zowel sympathie als gezag.

Impressie van Ria

Informatie over de uitvaart

Komende donderdag 16 mei zal om 11.00 uur de uitvaart van Ria Trinks plaatsvinden op de Centrale Begraafplaats Rusthof in Amersfoort, Dodeweg 31, 3832 RE Leusden.

Meer nieuws