Zelfregiecentrum Lisse
Binnen het programma ‘Herstel Dichtbij - Samen voor Mentale Gezondheid’ werken 30 zelfregie- en herstelorganisaties aan hun ontwikkeling. Deze organisaties bieden ondersteuning, ontmoeting en hulp in de buurt, voor en door mensen met een psychische kwetsbaarheid. Vanaf september 2023 zetten we steeds een organisatie in de schijnwerpers. Deze keer is dat het zelfregiecentrum Lisse, onderdeel van Stichting Lumen, dat actief is de regio Holland Rijnland.
Het Zelfregiecentrum Lisse is een initiatief van Stichting Lumen Holland Rijnland en het Vriendenhuis van Roads in Lisse. Het is een laagdrempelige plek waar men onafhankelijke ondersteuning kan krijgen van ervaringsdeskundigen, waar men lotgenoten kan ontmoeten en kan werken aan het eigen herstel.
“Ons zelfregiecentrum is afgelopen oktober geopend, Lumen is al vele jaren actief. Eerst (voor de ‘fusie’) waren de activiteiten verdeeld over verschillende organisaties en nu zijn we alweer zes jaar Stichting Lumen. We bieden ervaringsdeskundige ondersteuning aan iedereen met een kwetsbaarheid of ondersteuningsbehoefte. Ook familieleden, mantelzorgers en andere betrokkenen kunnen terecht voor informatie en advies of lotgenotencontact tijdens de inloop- en ontmoetingstijden. In ons zelfregiecentrum staat niet het aanbod centraal, maar de mate waarin iemand zich geholpen voelt en is er veel ruimte voor experimenten, ontwikkeling en initiatieven”, vertelt Ciska Baas, coördinator bij het Zelfregiecentrum Lisse. Op het gebied van herstel hebben we het Stip, dat is ons Steun- en informatiepunt. Daarnaast is een Krachtcirkel en geven we creatieve herstelworkshops. Er is ook een wandelclub en een groep speciaal voor jongvolwassenen. En dat is alleen naar maar wat we doen vanuit het zelfregiecentrum; binnen de Stichting Lumen is nog meer aanbod op het gebied van herstel”.
Pure zelfregie
Ciska: “Mensen komen vooral bij ons voor ondersteuning, erkenning en ontmoeting, waarbij herstel altijd het eigenlijke doel is. Bij de recentelijk gestarte Jongvolwassenen Groep zijn ze druk bezig om er een mooie solide groep van te maken. Zij bedenken samen activiteiten of thema’s die hun herstel ten goede komen. Dit zijn deelnemers die bijvoorbeeld studeerden en na een dagbehandeling tussen wal en schip zijn geraakt. Heel mooi om te zien hoe ze samen optrekken; pure zelfregie.
De Wandelgroep laat ook zien hoe mensen kunnen opbloeien. Zo hebben we een deelnemer die al vanaf het begin meewandelt en in eerste instantie volledig in zichzelf gekeerd was; hij was totaal niet in voor een ‘gezellig praatje’. Nu praat hij honderduit, wandelt ook in z’n eentje en maakt foto’s van de wandeling voor de groepsapp. Het lijkt iets kleins, maar het is grote winst voor zijn herstel.
Voorzien in verschillende behoeften
Herstel Dichtbij heeft ons de mogelijkheid geboden om het Zelfregiecentrum Lisse op te richten. Hiermee kunnen we mensen de kans bieden in onze regio om weer de regie terug te krijgen over hun eigen leven en ze dagbesteding te bieden na een moeilijke periode of opname. We zijn er ook voor mensen die op de wachtlijst staan voor specialistische hulp of maatschappelijke ondersteuning. En voor hen die om andere redenen aansluiting of contact zoeken met andere mensen om eenzaamheid tegen te gaan. We voorzien in verschillende behoeften en dat die behoeften er zijn, is in ons nog maar korte bestaan al vaak gebleken”.
https://lumen-hollandrijnland.nl/ontmoeten/zelfregiecentrum-lisse/