Herstelacademie Haarlem en meer

Binnen het programma ‘Herstel Dichtbij - Samen voor Mentale Gezondheid’ werken 30 zelfregie- en herstelorganisaties aan hun ontwikkeling. Deze organisaties bieden ondersteuning, ontmoeting en hulp in buurt, voor en door mensen met een psychische kwetsbaarheid. Vanaf september 2023 zetten we steeds een organisatie in de schijnwerpers. Deze keer is dat de Herstelacademie Haarlem en Meer; we interviewden hiervoor Marcia Kroes, manager van deze herstelacademie die sinds 2018 actief is in Haarlem, Haarlemmermeer, Velsen, Beverwijk, Heemskerk en Zandvoort.

Veilige omgeving
“Wij verzorgen cursussen en workshops voor iedereen die in het leven worstelt of heeft geworsteld met psychische en/of verslavingsproblematiek. We doen dit op basis van peersupport, iedereen die bij ons werkt heeft zelf een achtergrond van psychische en/of verslavingsproblematiek. De cursisten leren vooral heel veel van elkaar, de medewerkers zijn er om te faciliteren. Ons streven is om een veilige omgeving te bieden waarin iedereen zich thuis voelt en zichzelf kan zijn”, vertelt Marcia. “Mensen komen vooral bij ons om ervaringen te delen, voor onderlinge steun en om anderen te ontmoeten met soortgelijke ervaringen. Contact met medecursisten speelt een zeer belangrijke rol; dat helpt in het werken aan herstel en zelfontwikkeling.”

Je ziet iets gebeuren
Het komt met enige regelmaat voor dat mensen hier kwetsbaar en voorzichtig binnenkomen om te kijken wat we doen. Als ze dan vervolgens in een cursus of workshop aan de slag gaan, zie je vaak iets gebeuren. Ze voelen zich begrepen en halen kracht uit het feit dat ze niet de enige zijn met dergelijke problemen. Zo is er een cursist die na veel jaren van heftige, ontwrichtende gebeurtenissen en ervaringen nu zo ver hersteld is dat ze bij ons aan de slag gaat als coördinator Herstelcafé Jongvolwassen. 
Een andere vrouw die heel vaak (rand)psychotisch is heeft bij de Herstelacademie een ‘tweede thuis’ gevonden. Zij heeft alle cursussen gevolgd die we bieden. 
En fijn is ook dat we een vrouw die in het euthanasietraject zat ondersteuning konden bieden. Zij voelde zich gezien en gehoord. 

Diversiteit: een uitdaging
Binnen Herstel Dichtbij hebben we als doel de betrokken, dus de (vrijwillige) medewerkers en de deelnemers, meer divers te laten zijn: we willen mensen uit verschillende ‘hoeken’, culturen en leeftijden betrekken. Door Herstel Dichtbij hebben we veel kennis gedeeld met andere organisaties in het land. Inmiddels hebben we in Haarlem aardig wat geleerd over cultuurdiversiteit en we hebben ondervonden hoe moeilijk het is om van een erg ‘witte’ organisatie te veranderen in een meer diverse. Wij zijn tegen ontzettend veel zaken aangelopen. Tegen patronen, een gevoel van ‘onder ons’ zijn, moeite hebben met veranderingen en het feit dat we cursusmateriaal dat landelijk gebruikt wordt, niet mochten veranderen van het instituut dat de rechten beheert. Dus moesten we creatief zijn. Naast cultuurdiversiteit is ons aandachtspunt ook het betrekken van meer jongvolwassenen. Ook dit was niet gemakkelijk, we hebben niet veel geschikte ruimtes op de locatie en het vereist een andere manier van denken: onze gemiddelde bezoeker is namelijk over het algemeen tussen de 35-70 jaar oud. We hebben al mooie stappen gezet maar we zijn er nog niet.

Meer vanuit peersupport
Ik droom ervan dat we als beweging nog veel meer vanuit peersupport gaan werken en vanuit waarden, presentie. En dat het lukt om uit de regels, plannen, doelen en gedragscodes te blijven. Dat we landelijk een netwerk hebben van organisaties waar mensen zich écht welkom voelen wanneer ze op hun kwetsbaarst zijn. Waar mensen steeds de nabijheid ervaren, de erkenning, zich gezien voelen en door het contact weten dat ze ertoe doen. Daarnaast zou ik graag in deze regio een respijthuis willen opzetten. De plannen daarvoor liggen er al. Voor onze organisatie hoop ik dat het ons lukt om in de regio uit te breiden, want naast onze Herstelacademie en een kleine locatie van TEAM ED is er op het gebied van zelfregie en herstel bedroevend weinig. Gelukkig heeft Herstel Dichtbij gebracht dat we als landelijke beweging veel meer zelfbewustzijn hebben ontwikkeld!”

https://herstelacademie.org/

Haarlem