Nexus Zwolle

Binnen het programma ‘Herstel Dichtbij- Samen voor Mentale Gezondheid’ werken 30 zelfregie- en herstelorganisaties aan hun ontwikkeling. Deze organisaties bieden ondersteuning, ontmoeting en hulp in de buurt, voor en door mensen met een psychische kwetsbaarheid. Vanaf september 2023 zetten we steeds een organisatie in de schijnwerpers. Deze keer is dat Nexus, al ruim 6 jaar actief in Zwolle.

“We zijn in 2017 gestart onder de naam de Ruimte. In 2022 hebben we een doorstart gemaakt met een nieuwe visie, naam en pand. Ook hebben we toen een aanvraag gedaan bij het Oranje Fonds, in het kader van het Herstel Dichtbij-programma. Deze is voor 3 jaar toekend dus t/m 2024. Sinds 1 juli 2022 is onze naam gewijzigd in Nexus Zwolle en zitten wij in de wijk Holtenbroek.” Aan het woord is Sander Bartels, coördinator bij Nexus.

Toffe Peer Support
“Wij bieden hersteltrainingen aan, waaronder WRAP, Herstellen doe je Zelf, HOP (Honest, Open & Proud, training met als doel zelfstigma verminderen),  Mindfulness bij Herstel, Ongekende gevoelens en Omgaan met hoogsensitiviteit. Daarnaast hebben we steungroepen, organiseren we activiteiten en workshops. Op vrijdag hebben we een thema-ochtend en op de vrijdagmiddag kunnen geïnteresseerden kennismaken met Nexus en met ons programma-aanbod.

Mensen die bij ons komen zetten weer stappen in hun persoonlijke en maatschappelijke herstel. We werken vanuit Peer Support: gelijkgestemden die elkaar ondersteunen. Wij noemen het ook wel het ‘Toffe Peer Support”: een Toffe Peer is beter dan een verre vriend, toch? Deelnemers, vrijwilligers en medewerkers hebben allemaal te maken gehad met psychische kwetsbaarheid, psychosociale - of verslavingsproblematiek. Door het aanbod is er ruimte om ervaringen uit te wisselen, (h)erkenning te krijgen, steun en hoop te ervaren en elkaar te inspireren. Maar ondanks dat het leven niet altijd makkelijk is, hebben we ook veel plezier met elkaar.”

Stappen zetten in persoonlijk herstel
Sander: “Bij ons is stagiaire Robin een mooi voorbeeld van hoe iemand de regie over zijn leven weer pakt. Hij is gestart als deelnemer en toen vrijwilliger bij ons geworden. Op dit moment doet hij de opleiding tot Ervaringsdeskundige in de Zorg bij de Hanzehogeschool in Groningen en loopt hij bij ons stage. 
Een andere deelnemer is via haar behandelaar bij ons terecht gekomen. Zij heeft verschillende cursussen gedaan en we zien haar echt opbloeien en mooie stappen zetten in haar herstelproces. Ze is nu vrijwilliger geworden in verschillende rollen, zoals gastvrouw, facilitair medewerker en co-trainster bij Herstellen doe je Zelf.”

Kennis delen en elkaar versterken
“Het programma Herstel Dichtbij inspireert en is verbindend”, vertelt Sander enthousiast. De waarde zit hem in het feit dat je met collega-herstelinitiatieven contact hebt, inspiratie opdoet en kennis deelt. Het verstevigt ons eigen initiatief en de beweging van zelfregie- en herstelinitiatieven in Nederland. 
Nexus wordt gehost door de RIBW Overijssel. Vooral in het begin heeft het programma ons ondersteund in hoe wij ons tot elkaar verhouden. Twee van ons hebben meegedaan aan de Leergang Maatschappelijk Ondernemen. We hebben geleerd hoe we meer impact kunnen maken met ons initiatief, hoe we ons beter kunnen profileren en hoe we ervoor kunnen zorgen dat ons initiatief op lange termijn kan blijven bestaan en verder kan groeien. We zijn dan ook heel blij met de ondersteuning vanuit het Programma Herstel Dichtbij! Onze droom is om nog meer impact te maken met ons initiatief. Dat we daarin groter kunnen worden in fysieke ruimte maar ook in financiële middelen. Dit om ons aanbod vaker en op meer verschillende plaatsen te geven.”

https://nexuszwolle.nl/

Paul van der Wal fotografie-Brenda lezing Nexus Lq21