Stadskamer Herstelnetwerk Doetinchem

Binnen het programma ‘Herstel Dichtbij- Samen voor Mentale Gezondheid’ werken 30 zelfregie- en herstelorganisaties aan hun ontwikkeling. Deze organisaties bieden ondersteuning, ontmoeting en hulp in de buurt, voor en door mensen met een psychische kwetsbaarheid. Vanaf september 2023 zetten we steeds een organisatie in de schijnwerpers. Deze keer is dat Stichting Stadskamer Herstelnetwerk, actief in de gemeente Doetinchem.

Frits Kloppert, verbinder bij het Herstelnetwerk en zelf ervaringsdeskundige, vertelt hoe een en ander is ontstaan. “De Stadskamer bestaat vanaf 2015. Heel recent hebben we het Herstelnetwerk erbij gevoegd in februari 2024. Wij bieden inmiddels een 'Waaier van Mogelijkheden' waar herstel mogelijk wordt gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan ‘Tekenen en herstellen’, ‘Wijzer werken met ervaring (training)’, ‘WRAP (Wellness Recovery Action Plan)’ en  ervaringsgroepen (lotgenoten/ peer to peer). En dat is nog maar een greep uit ons aanbod. De mensen komen hier om regie te krijgen over hun eigen herstel. Wij ondersteunen hen daarbij en passen onze waaier van mogelijkheden aan op de behoefte van de bezoeker.

Je bent niet je diagnose
Nog te vaak belanden mensen in een trechter van zorg. Je krijgt een diagnose en vanuit daar lijkt het alsof jij je diagnose wordt. Er wordt je een behandelplan aangeboden en dat is de start van ‘het circuit’ in de zorg. Goed bedoeld, maar door het gebrek aan zelfregie, voelen mensen zich niet gezien en gehoord. Ongeveer de helft van de mensen komt een keer op een punt dat ze een diagnose kunnen krijgen, die willen wij blijven zien als mens, niet als diagnose. Daarom geloven wij in eigen regie en dus het stimuleren van eigenaarschap. Mensen hebben zo meer invloed op hun eigen herstel. Ze worden geprikkeld en dat werkt motiverend en geeft zelfvertrouwen op de lange termijn.

Een deelnemer die al stappen aan het maken was op ‘de route van haar vraag’ ontwikkelde zich als tekstschrijver. Inmiddels is zij mederedacteur van een nieuw op te zetten magazine ‘ECHT’ waarin wij de verhalen van onze deelnemers en vrijwilligers/ervaringsdeskundigen uitlichten en vormgeven.

Uitgebreide waaier van mogelijkheden
Herstel Dichtbij geeft ons de mogelijkheid om meedoen mogelijk te maken, we kunnen inzetten op de behoefte in het herstel en daar vooral goed naar luisteren. Daarnaast geeft het programma ons de financiële ruimte om onze plannen te kunnen uitvoeren. En we voelen ons meer verbonden met andere herstelinitiatieven in Nederland. Het geeft ons een vertrouwd gevoel om gezamenlijk in onze herstelbeweging te kunnen optrekken. Onze droom is om nog meer verbinding met de andere (lokale, regionale en landelijke) herstelinitiatieven te krijgen en de toegang naar een laagdrempelige herstelplek zo laag mogelijk te maken, met een uitgebreide waaier van mogelijkheden. We willen de stap naar deelname zo klein mogelijk maken en snel kunnen handelen naar de behoefte van onze deelnemers.

Mentale sportschool
Wij zijn erg trots op onze eigen stappen naar een mooie 'mentale sportschool', zoals we het zelf wel eens noemen. Gelukkig weten al veel deelnemers ons te vinden. De behoefte aan ‘peer to peer contact’ en herstelgerichte activiteiten is groot en we zijn blij daar invulling aan te kunnen geven. Er valt nog heel veel te ontwikkelen en we hopen door een goed netwerk op te bouwen daar mooie stappen in te kunnen zetten de komende tijd.”

https://www.stadskamer.com/

Stadskamer-Raadhuisstraat-Doetinchem-12