Culti Care Zeist
“Een vertrouwde sfeer waarin mensen zich begrepen voelen”
Binnen het programma ‘Herstel Dichtbij - Samen voor Mentale Gezondheid’ werken 30 zelfregie- en herstelorganisaties aan hun ontwikkeling. Deze organisaties bieden ondersteuning, ontmoeting en hulp in de buurt, voor en door mensen met een psychische kwetsbaarheid. Vanaf september 2023 zetten we steeds een organisatie in de schijnwerpers. Deze keer is dat Culti Care, sinds 2022 actief in Zeist en omstreken.
Culti Care in Zeist is een levendig en goedbezocht zelfregiecentrum, in het bijzonder voor mensen met een psychische kwetsbaarheid met een migratieachtergrond. Bezoekers zien Culti Care als een plek waar ze vertrouwen in hebben en hun vragen kunnen brengen en met anderen oplossen. De deelname aan de activiteiten structureert hun week en geeft zin en draagt zo bij aan hun herstel en greep op hun eigen leven. Ze hebben meer contact met medemensen met wie ze ook een sociaal netwerk vormen. Hamid el Manssouri is initiatiefnemer en directeur van Culti Care en vertelt wat zij in Zeist te bieden hebben.
Vertrouwde sfeer
“Mensen werken bij ons aan herstel en zelfredzaamheid samen met ervaringsdeskundigen die de eigen taal spreken. We bieden op onze locatie een vertrouwde sfeer waarin deelnemers zich begrepen voelen. In onze benadering van herstel en zelfredzaamheid houden wij rekening met diverse behoeften en achtergronden van de deelnemers. Ieder werkt zo op zijn eigen manier, samen met lotgenoten, aan persoonlijke groei en welzijn. Onze activiteiten en begeleiding zijn gericht op het empoweren van individuen, zodat de deelnemers stappen kunnen zetten naar een gezonder en zelfstandiger leven. Daarnaast is het sociale aspect van de ontmoeting ook belangrijk, het delen van ervaringen en gevoel bij een gemeenschap te horen. We hebben een mooie plek waar mensen naartoe komen om te tuinieren, samen te koken, te schilderen en muziek te maken. Ook hebben we een ‘papierbrigade’: ondersteuning bij administratieve taken en papierwerk om deelnemers te helpen bij praktische zaken en een inloopspreekuur om vragen te stellen, advies of ondersteuning te krijgen.
Persoonlijk hersteltraject
Een deelnemer met een migratieachtergrond kwam naar Culti Care met beperkt zelfvertrouwen en hij worstelde met psychische uitdagingen. Door deel te nemen aan de activiteiten en gesprekken met ervaringsdeskundigen kon hij werken aan zijn herstel. Hij kreeg meer zelfvertrouwen en veerkracht. Uiteindelijk ging hij als vrijwilliger anderen in hun proces ondersteunen.
Sociale integratie en vriendschappen
Een ander inspirerend verhaal betreft een groep deelnemers die elkaar ontmoetten tijdens onze activiteiten. Ze kwamen oorspronkelijk uit verschillende landen en spraken verschillende talen, maar vonden een gemeenschappelijke basis in de gedeelde ervaring van migratie. Deze groep bouwde niet alleen vriendschappen op, maar vormde ook een ondersteunend netwerk waarin ze elkaar hielpen bij praktische zaken, zoals taalbarrières overwinnen en samenwerken aan integratie in de samenleving. Dit illustreert de kracht van onze aanpak in het creëren van een inclusieve omgeving waarin duurzame connecties worden gevormd.
Zichtbaarheid en meer impact
Herstel Dichtbij heeft ons vooral netwerkmogelijkheden gebracht. Onze deelname aan het programma heeft ons waardevolle kansen geboden om samen te werken met andere zelfregie- en herstelorganisaties. Door de financiële steun kunnen wij werken aan een stabiele basis van het initiatief maar ook voldoende aandacht geven aan de kwaliteit van dienstverlening en monitoring en een verdere groei van ondersteuningsmogelijkheden realiseren. We hebben deelgenomen aan workshops en informatie-uitwisseling, wat heeft bijgedragen aan de verbetering van onze eigen dienstverlening. We zijn zichtbaarder geworden, waardoor we de impact van onze stichting kunnen vergroten en meer mensen bereiken.
Een ondersteunende omgeving
Onze stichting zal zich blijven inzetten voor het welzijn en de zelfredzaamheid van de mensen die we bedienen. Onze droom is om een blijvende impact te hebben op individuen en gemeenschappen door middel van ondersteuning, empowerment en herstel. Daarbij kijken wij samen met onze deelnemers en partners naar de beste manier om het zelfregie en herstel-concept toe te passen bij mensen met een migratieachtergrond. We blijven enthousiast werken aan empowerment van ervaringsdeskundigen, het vergroten van maatschappelijk begrip en bewustzijn rondom herstel. Onze dromen weerspiegelen onze toewijding aan groei, inclusie, samenwerking en voortdurende verbetering binnen onze organisatie en de bredere herstelbeweging. Samen streven we naar een inclusieve en ondersteunende omgeving waarin iedereen de kans krijgt om zijn volledige potentieel te bereiken. Dank aan iedereen die deel uitmaakt van deze reis van hoop, groei en herstel.”