Stichting Dalisay
'Mensen voelen zich hier veilig en vertrouwd'
Binnen het programma ‘Herstel Dichtbij - Samen voor Mentale Gezondheid’ werken 30 zelfregie- en herstelorganisaties aan hun ontwikkeling. Deze organisaties bieden ondersteuning, ontmoeting en hulp in de buurt, voor en door mensen met een psychische kwetsbaarheid. Vanaf september 2023 zetten we steeds een organisatie in de schijnwerpers. Deze keer is dat Stichting Dalisay Recovery, die sinds 2017 actief is in Medemblik, Warmenhuizen en Hoorn.
Stichting Dalisay is een initiatief van Ron en Patricia de Boer. Patricia: “Wij bieden laagdrempelige ondersteuning aan mensen met eetproblemen en hun naasten, door het aanbieden van inloopmomenten, 1-op-1-ondersteuning, lotgenotencontact, voorlichting en workshops. Daarnaast werken wij samen met andere mooie maatschappelijke organisaties. Hierbij zetten wij ervaringsdeskundige vrijwilligers in.”
Ron vervolgt: “Bezoekers komen vooral voor een luisterend oor naar ons toe, ze zoeken herkenning en erkenning. Een moment om even uit hun hoofd te zijn, te ontspannen en zichzelf te mogen zijn. We horen regelmatig dat ze zich veilig en vertrouwd voelen en gewoon even mogen ‘zijn’. Daarnaast komen ze bij ons voor advies, vragen of wij mee kunnen denken in hun zoektocht naar de voor hen juiste hulp. Met onze workshops leren ze zichzelf beter kennen, ze ontwikkelen en ontdekken nieuwe hobby's en talenten. Dat is heel mooi om te zien.”
De knop om
Patricia: “We hebben een jongedame die bij ons is gekomen toen ze middenin haar eetstoornis zat en er erg slecht aan toe was. Ze had wel hulp, maar dat werkt voor haar onvoldoende. Door haar herkenning en erkenning en een luisterend oor te bieden, voelde ze zich gehoord en begrepen en is ze mooie stappen gaan maken. We zijn naast haar gaan staan en hebben haar geholpen met zoeken naar passende hulp en hebben haar al die tijd bijgestaan. Ze heeft het erg moeilijk gehad, zelfs een suïcidepoging gedaan, maar na een bezoekje aan onze inloop, waar ze deelnam aan een bijzondere workshop, ging de knop om. Ze vertelde dat ze er klaar mee was en voor herstel wilde gaan. Dit heeft ze ook echt opgepakt en het gaat nu al een heel aantal jaren goed met haar. Ze heeft inmiddels een boek geschreven en uitgebracht en we zijn enorm trots op haar. We hopen dat ze ons binnenkort gaat ondersteunen als vrijwilliger.”
Krachten gebundeld
Ron: “Het opzetten van een eigen inloophuis was in eerste instantie wat wij voor ogen hadden binnen het programma Herstel Dichtbij, maar gaandeweg hebben wij onze plannen iets gewijzigd en hebben we samen met een praktijk een nieuwe locatie in Warmenhuizen opgestart. We hebben onze krachten gebundeld en dat loopt goed. Daarbij hebben wij onlangs nog een nieuwe locatie gevonden in Medemblik, waar wij een samenwerking hebben met Inloophuis Medemblik (voor mensen met kanker en andere levensbedreigende ziektes). Verder zijn we nog steeds druk bezig om onze organisatie verder te professionaliseren. Ook op dat gebied gaat een wens voor ons in vervulling”.
Trots op waar we nu staan
Patricia: “Herstel Dichtbij heeft ons een mooie vernieuwde samenwerking met de regionale organisatie de Hoofdzaak gebracht. We organiseren samen twee keer per maand een laagdrempelige workshop voor onze deelnemers. De ene keer in Hoorn en de andere keer in Medemblik. Ook zijn wij dit jaar gestart met maandelijkse naastenbijeenkomsten samen met de Hoofdzaak, maar ook samen met de ggz, MIND Ypsilon en Leviaan (onder de noemer ‘Samen sterk’). Deze bijeenkomsten worden goed bezocht en onlangs hebben we ook een heus naastenfestival georganiseerd met deze partners; een hartverwarmende middag. Binnenkort gaan we deze samenwerking uitbreiden naar de regio Alkmaar en Kop van Noord-Holland. Ook gaan wij dit jaar een nieuw project voor jongeren opzetten samen met Stichting JIJ, waar wij ook al wel meer mee samendoen. Daarnaast hebben we veel geleerd: ik heb vorig jaar de Leergang Maatschappelijk ondernemen van Herstel Dichtbij gevolgd en Ron is bijna klaar met de leergang van dit jaar. Ik doe nu mee met het actie-onderzoek, over ‘hoe maak ik mezelf misbaar’. Vanuit dat onderzoek zijn we veel meer gaan professionaliseren en uit gaan breiden en daar zijn we trots op. De samenwerking met verschillende organisaties bij Herstel Dichtbij is heel fijn en helpend.”
Wachttijden verlichten
Ron: “We hopen dat we steeds meer serieus worden genomen als zelfregie-organisatie en dat we een structurele financiering voor elkaar kunnen krijgen, zodat we ons verder kunnen ontwikkelen en nog meer kunnen betekenen voor onze doelgroep. We zouden graag een serieuze bijdrage willen leveren aan het verlichten van de wachttijden in de ggz-zorg en een veilige haven zijn voor de mensen die dat zo hard nodig hebben. We hebben altijd gezegd: al zouden we maar één persoon kunnen helpen, dan is onze missie al geslaagd. Dat is gelukkig al gelukt, maar stiekem hopen we natuurlijk nog veel meer mensen te mogen ondersteunen op hun reis naar herstel.
We zijn heel erg dankbaar dat we onderdeel uit mogen maken van deze mooie beweging die Herstel Dichtbij heeft voortgebracht. We leren enorm veel en de verbinding die we voelen is bijzonder en fijn. Het mag er allemaal zijn, ook wij mogen kwetsbaar zijn, maar het geeft ons vooral hoop. We planten samen kleine zaadjes en hopelijk kunnen we daarvandaan verder groeien als organisatie, maar ook als beweging.”