Zelfregiecentrum De Kantine Oss

26 Zelfregiec Oss

“Alles draagt bij aan de eigen groei en ontwikkeling”

Binnen het programma ‘Herstel Dichtbij - Samen voor Mentale Gezondheid’ werken 30 zelfregie- en herstelorganisaties aan hun ontwikkeling. Deze organisaties bieden ondersteuning, ontmoeting en hulp in buurt, voor en door mensen met een psychische kwetsbaarheid. Vanaf september 2023 zetten we steeds een organisatie in de schijnwerpers. Deze keer is dat Zelfregiecentrum De Kantine in Oss.

“We zijn nog maar net uit de startblokken”, begint Laura Bus. Zij is samen met Patricia van der Wielen coördinator van het kersverse zelfregiecentrum in Oss. De Kantine is een initiatief van Door en Voor en Markieza. Ze maken gebruik van ruimtes in het sociaal-cultureel centrum De Binnenstad van ONS Welzijn. De Binnenstad is gevestigd in de voormalige kantine van Philips, een mooi oud gebouw in het centrum van Oss. “In het voorjaar van 2024 hebben we onze deuren geopend en zijn we begonnen met een paar activiteiten en een open huis op een vaste dag. Dan is er koffie en thee en kunnen mensen in gesprek gaan met ervaringswerkers of een van de trainingen volgen, die gegeven worden door vrijwilligers van ‘Door en Voor’. Ook zijn er themabijeenkomsten en workshops die door ervaringswerkers worden gehouden. De ervaringsdeskundigen bij De Kantine organiseren ook verschillende herstelcursussen zoals de WRAP, Werken met eigen ervaring en de zelf ontwikkelde training OKE (Open, Krachtig en Eerlijk)."

Vermogen en veerkracht
“Mensen komen hier samen en werken op die manier niet alleen aan zichzelf, maar tegelijk geven ze ook samen De Kantine vorm en inhoud. Het is nog een beetje een ontdekkingstocht, maar de reacties zijn tot op heden heel positief”, vult Patricia aan. “Wij bieden hier in De Kantine herkenning, erkenning, ontmoeting, verbinding en aansluiting en dat alles draagt bij aan de eigen groei en ontwikkeling van onze bezoekers. Ieder mens heeft het vermogen en de veerkracht om moeilijke omstandigheden te boven te komen en samen met zijn of haar omgeving zich verder te ontwikkelen. Daar steunen wij ze bij en geven mogelijkheden om weer betekenisvol mee te kunnen doen. Dat hoeft niet altijd een training of workshop te zijn, maar kan ook gewoon een paar uurtjes begeleid mediteren betekenen. Het draagt bij aan zelfzorg, waardoor mensen vaak wat meer rust in hun lijf ervaren”.

Zichzelf mogen zijn
Laura: “Ik vind het mooi om te zien hoe mensen hier een plek vinden waar ze zich thuis voelen en zichzelf mogen zijn. Ze kunnen hier hun eigen ideeën vormgeven door ook zelf themabijeenkomsten en workshops te ontwikkelen. Op die manier dragen ze ook weer een steentje bij aan het herstel van anderen”. 

“Ons doel binnen Herstel Dichtbij was het op poten zetten van ons herstelinitiatief”, vervolgt Patricia. “En daarin hebben we al veel stappen gemaakt. Het mooie is dat dat we de mogelijkheid hebben om dit samen met vrijwilligers te doen. Op den duur hopen we natuurlijk op een eigen pand en een groter aanbod, zodat we zeven dagen in de week open kunnen zijn. Zoals we nu bezig zijn, heb ik er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken".

www.doorenvoor.nl