Gewoon Herstel
Gewoon Herstel
Binnen het programma ‘Herstel Dichtbij- Samen voor Mentale Gezondheid’ werken 30 zelfregie- en herstelorganisaties aan hun ontwikkeling. Deze organisaties bieden ondersteuning, ontmoeting en hulp in de buurt, voor en door mensen met een psychische kwetsbaarheid. Vanaf september 2023 zetten we steeds een organisatie in de schijnwerpers. Deze keer is dat Gewoon Herstel, sinds 2021 actief in Uden en omgeving.
Samen herontdekken
Gewoon Herstel, centrum voor positieve gezondheid, is een inspirerende ontmoetingsplaats waar verhalen welkom zijn en gedeeld worden. Waar mensen zich altijd veilig en welkom voelen. Op de website staat het als volgt verwoord: “Samen herontdekken we zingeving, verbinding, bescherming en de toekomst. Zo werken we samen aan de zorg voor morgen, met zelf- en samenredzaamheid voor alle inwoners van Uden en omgeving.”
“Wij bieden inloop, creatieve activiteiten, themabijeenkomsten, een autismecafé en diverse herstelcursussen”, vertelt Marcel van der Bolt, coördinator Gewoon Herstel. “Mensen komen voor erkenning en herkenning. Bij ons is altijd ruimte voor een goed gesprek. Hier treffen ze anderen die net als zij werken aan herstel, groei en zelfregie. En soms komen ze gewoon voor een lekker kopje soep; dat wordt hier op donderdagmiddag klaargemaakt door enthousiaste vrijwilligers. Het is mooi om te zien hoe mensen zich hier thuis voelen, hoe ze steeds zelfverzekerder worden en soms zelfs vrijwilliger willen worden om anderen ook weer te stimuleren om mee te doen aan activiteiten.”
Positieve gezondheid
Gewoon Herstel, centrum voor Positieve Gezondheid, is een initiatief van PlanH Werkt, dat sinds 2008 actief is op het gebied van WMO-begeleiding, dagbesteding en arbeidsre-integratie. Marcel: “In 2021 werden we ‘aangestoken’ en werden we heel enthousiast door alle herstelgerichte ‘Positieve Gezondheid’-initiatieven in het land en besloten daar zelf ook mee aan de slag te gaan vanuit PlanH. We hebben inmiddels al flinke stappen gemaakt.”
Niet de diagnose, maar de mens centraal
“Herstel zien wij zoals William Anthony, pionier op het gebied van rehabilitatie, het in 1993 formuleerde: als een uniek en ten diepste persoonlijk proces waarin iemand zijn houding, waarden, gevoelens, doelen, vaardigheden en rollen verandert. Herstel is een manier om een bevredigend, hoopvol leven te leiden, met een zinvolle bijdrage aan de gemeenschap, ondanks de beperkingen van de aandoening. Herstel heeft te maken met het ontstaan van een nieuwe betekenis en zin in het leven, terwijl men over de rampzalige gevolgen van een psychiatrische aandoening heen groeit. Vier kernwaarden staan daarbij centraal: het gaat om de mens (niet de diagnose of ziekte), de betrokkene is persoonlijk actief bij het plannen en uitvoeren van de zorg, kiest zelf zijn/haar richting en de aanpak draait om hoop en groeimogelijkheden. Bij Gewoon Herstel hechten we veel waarde aan de visie van Positieve Gezondheid. Met die bredere benadering draag je bij aan het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan. En om zo veel mogelijk eigen regie te voeren.
Dromen realiseren
Vanuit het programma Herstel Dichtbij konden we starten met een zelfregiecentrum in de gemeente Maashorst. We laten ons hierbij inspireren en stimuleren door de contacten en kennis die we opdoen van de organisatoren en de andere deelnemers. Op die manier kunnen we aan onze droom werken; we zouden graag zien dat herstel, zelfregie en ervaringsdeskundigheid binnen de gemeente Maashorst een geïntegreerde vanzelfsprekendheid wordt en dat de dromen van onze bezoekers gerealiseerd worden.”