Stichting Perceval

Binnen het programma ‘Herstel Dichtbij- Samen voor Mentale Gezondheid’ werken 30 zelfregie- en herstelorganisaties aan hun ontwikkeling. Deze organisaties bieden ondersteuning, ontmoeting en hulp in de buurt, voor en door mensen met een psychische kwetsbaarheid. Vanaf september 2023 zetten we steeds een organisatie in de schijnwerpers. Deze keer is dat Stichting Perceval, die sinds 2014 actief is in Amsterdam.

Stichting Perceval is, zo schrijven ze op hun website, opgezet ‘door Gekken, voor Gekken’. “Het woord ‘Gek’ gebruiken we als geuzennaam: we willen geen medische diagnoses gebruiken om onszelf te omschrijven. Iedereen is welkom bij ons”, aldus Marlou Ruijter en Claudia Valentijn. “Perceval organiseert Mad Studies Leesgroepen, De Hoofdfilm, een tweemaandelijkse filmavond met nagesprek en we hebben het project Peerbuntu. Peerbuntu is een combinatie van de Ubuntu filosofie die gaat over verbinding en de technieken van het co-counselen, maar dan met Peers. En we hebben een Mad Studies bibliotheek”, vertelt Marlou. “Mensen die bij ons komen zijn vooral geïnteresseerd om het gesprek aan te gaan over ‘wat is gekte?’, omdat wij stimuleren om anders te kijken naar waanzin” .

Zoveel mensen, zoveel omschrijvingen
Op de website van Perceval verwoorden ze het als volgt: “Het maakt ons niet uit hoe je je noemt: gek, anders, (ex-)cliënt, (ex-)patiënt, hulpvrager, spiritueel ontwaakt, mens, gekke activist, psychonaut, overlevende van de psychiatrie. Of misschien noem je jezelf iemand met een gebruiksaanwijzing, een alternatief georganiseerd brein, psychische avonturen, ervaring in de psychiatrie, psychische ingewikkeldheden, psychosociale beperking, een psychische stoornis, een emotionele aandoening, geestesproblemen? Of omschrijf je je zelf als iemand in herstel, neuro, atypisch, krachtig, hoog sensitief, uit balans, wiebelig, psychisch lijdend, mentaal moe, in de war, ziek, een chaoot, uniek, complex, emotioneel flexibel, in disbalans, in eenzame verwarring, overbelast, emotioneel overspoeld, heel bijzonder, door angst bevangen of indrukgevoelig. Of als iemand met een gevoelig systeem, psychische beperkingen en talenten, mentale verstarring of een psychische geheime superkracht. Of als een mens die worstelt met een overheersend gevoel van onveiligheid, leeft met mentale gevoeligheden en uitdagingen of met kwetsbaarheden, niet helemaal past in het algemeen geldende maatschappelijk verwachtingspatroon. Of als iemand die een rugzakje draagt met psychische beperkingen erin. Of misschien vind je dat je iemand bent die een beetje veel pech heeft gehad, ooit een crash heeft gehad, maar waar het nu prima mee gaat. Misschien leef je met moeilijkheden en/of ingewikkeldheden, soms door je eigen omstandigheden en eigenschappen en soms door je omgeving, daar waar je opgroeit en waarin en waarmee je leeft met jouw unieke mogelijkheden en obstakels.”

Verbindende gesprekken
Perceval stelt zich ten doel vrije (veilige) ruimte te faciliteren om uit te wisselen en na te denken vanuit het ervaringsperspectief. Tijdens de Mad Studies Leesgroepen komen verschillende mensen bij elkaar, van ervaringsdeskundigen tot professionals in de formele zorg. Door het gezamenlijk lezen van wetenschappelijke teksten over psychiatrie en hierover te discussiëren ontstaan interessante gesprekken. Dit zorgt voor verbinding en wederzijds begrip. Marlou: “Een van de deelnemers van de leesgroep is filmregisseur. We hebben een van zijn films vertoond met nagesprek en daar is toen weer een podcast van gemaakt door In de Bovenkooi, echt leuk.” Je kunt de podcast hier beluisteren.

Wat heeft het programma Herstel Dichtbij jullie gebracht? 
Claudia: “We hebben nu een coördinator en kunnen daarmee onze activiteiten een boost geven, onszelf meer op de kaart te zetten, netwerken, nieuwe mensen erbij vinden om van gedachten te wisselen over waar we voor staan en wat we wel en niet doen. Nu hebben we een nieuwe plek midden in Amsterdam waar onze bibliotheek staat en drie goedlopende projecten. Een aantal nieuwe groepen is in ontwikkeling. Onze droom is een eigen respijthuis te starten met medewerkers die getraind zijn via de IPS-methodiek (zie www.intentionalpeersupport.org). In het respijthuis kun je rust vinden en een time out nemen als het je teveel wordt. We willen avonden organiseren waarin mensen op basis van die methodiek met elkaar in gesprek kunnen gaan. Intentional Peer Support gaat over de relatie, gelijkwaardigheid en een gesprek voeren waarin beide partijen leren en groeien zonder dat de een de ander moet 'helpen'. Niet uitgaan van het probleem, maar kijken naar hoe ervaringen ingezet kunnen worden. Het is anders kijken, anders handelen. We vragen niet wat er mis is maar we vragen: 'Wat is er gebeurd?'. Het is kijken naar wat je wel wilt in plaats van naar wat je niet wilt.”

https://www.stichtingperceval.nl/

 

03 Perceval