Verbetering integrale samenwerking in toegang tot ondersteuning bij psychische problemen
Steeds meer inwoners hebben te maken met meervoudige problematiek op verschillende levensgebieden: met een combinatie van psychische en mentale gezondheidsklachten en sociaal-maatschappelijke problemen. Een behandeling in de ggz is dan niet compleet toereikend om alle problematiek op te lossen en soms moet een inwoner hier ook nog lang op wachten. Een goede samenwerking tussen verschillende ketenpartners incl. het sociaal domein, waarbij de inwoner vanuit meerdere gebieden wordt geholpen om het leven weer op te pakken, is hierin erg belangrijk. Nog niet in alle regio’s is dit toegankelijk voor alle inwoners.
MIND en Movisie werken samen aan verbeterde toegang
Movisie (kennisinstituut voor sociale vraagstukken) en MIND onderzochten bij initiatieven die er al zijn hoe de inwoner daarvan profiteert, wat het zo succesvol of juist niet voor de inwoner maakt en hoe deze lessen ook kunnen worden vertaald naar andere regio’s in het land.
Doel
Inzichtelijk maken wat de uitkomst is voor een inwoner/cliënt wanneer organisaties integraal op meerdere levensgebieden samenwerken en passende ondersteuning wordt geboden op de domeinen die de inwoner wenst. Om zo de succesfactoren en verbeterpunten op te kunnen halen en deze te kunnen vertalen in een handreiking voor andere regio’s/partijen.
Hoe zijn we te werk gegaan?
Wij (onder)zochten goede en veelbelovende voorbeelden van integrale samenwerking op meerdere domeinen in de toeleiding tot zorg voor mensen met een psychische problemen. Dit deden we door van initiatieven in verschillende gemeenten na te gaan wat van waarde is geweest voor de samenwerking tussen de organisaties en vanuit het inwonersperspectief als het gaat om toegang tot ondersteuning.
We brachten door middel van gesprekken met professionals en beleidsmakers in gemeenten, ggz, maatschappelijke organisaties en zorg- en welzijnsorganisaties in kaart hoe en waarom het initiatief bijdraagt aan het herstelproces van een inwoner. En we vroegen aan hulpverleners die betrokken zijn bij de toegang en toeleiding en aan hulpverleners die zelf hulp en ondersteuning geven, hoe zij de toegang in het samenwerkingsverband organiseren.
Wat gaan we met de uitkomsten doen?
• We willen zichtbaar maken waarom integrale samenwerking in en buiten het sociaal domein van groot belang is voor het herstelproces van de inwoner.
• We gebruiken voorbeelden van het onderzoek voor een handreiking voor en een bijeenkomst met andere regio’s.
Artikelen en meer informatie over het project Verbeteren Toegang
- https://www.movisie.nl/toegang
- https://www.movisie.nl/artikel/gemeentelijke-toegang-wat-weten-we
- "Op een wachtlijst komen mag nooit de uitkomst zijn"
- Inwoners integraal op weg helpen naar hulp in Zaanstreek-Waterland | Movisie
- Hoe krijgen inwoners met meerdere hulpvragen toegang tot de WMO in Zeist
- Indicatievrij werken door buurtteams in Nijmegen | Movisie
- Goede samenwerking in Zeist om echt het verschil te maken
- Ruwaard Oss: samen wijkbewoners helpen, zonder oordeel