Programma Regie in de Regio

Meer mogelijkheden voor persoonlijke groei, herstel en participatie. En dat dichtbij huis. Om dit te bereiken zijn veel taken vanuit het Rijk doorgeschoven naar gemeenten. Maar het bieden van gerichte ondersteuning lukt alleen met de stem en actieve inbreng van degenen om wie het gaat: mensen met een psychische kwetsbaarheid en hun naasten. Om die inbreng stevig te verankeren op lokaal en regionaal niveau hebben we het programma Regie in de regio opgezet.
In het kader van dit programma voeren wij sinds 2015 diverse projecten en activiteiten uit.
Doelen
- Versterking van de lokale en regionale belangenbehartiging en de inzet van ervaringskennis in de gemeenten, zodat er bij de beleidsontwikkeling meer rekening wordt gehouden met de wensen en behoeften van mensen met een psychische kwetsbaarheid;
- Ondersteuning en ontwikkeling van zelfregienetwerken, zodat mensen met een psychische kwetsbaarheid overal in Nederland de ruimte hebben hun leven weer op te pakken en aan hun herstel kunnen werken met ervaringsgenoten (peer support).
Vanuit het programma Regie in de Regio zijn onder andere een aantal tools en andere publicaties opgeleverd, zoals de brochure ‘Bouwstenen voor participatie en herstel’. Wat zijn de uitgangspunten voor zelfregie-initiatieven? Wat hebben mensen nodig om tijdens en na psychische ontwrichting vanuit eigen regie hun leven te leiden en weer op te bouwen? En wat is een kansrijke context voor participatie en herstel vanuit zelfregie?
De brochure is bedoeld als inspiratiebron bij het realiseren van sterke regionale netwerken rondom zelfregie. We beschrijven hier de bouwstenen voor participatie en herstel vanuit zelfregie die idealiter in elke gemeente of regio aanwezig zijn. Download hier de online brochure.
In de MIND- Atlas brengen we cliënten- en naastenorganisaties in Nederland in kaart. Ook de zelfregie- en herstelinitiatieven zijn hierin opgenomen. Sinds 2015 is het aantal zelfregie- en herstelinitiatieven verdrievoudigd.
De toegevoegde waarde van zelfregie- en herstelinitiatieven
MIND werkt nauw samen met de Nederlandse Vereniging voor Zelfregie en Herstel. Dit is de branchevereniging voor zelfregie- en herstelinitiatieven, die in 2022 is opgericht. Samen werken we aan het doel laagdrempelige zelfregie- en herstelmogelijkheden voor alle inwoners in Nederland te realiseren. Hiervoor werken wij ook samen met andere partijen zoals Sociaal Werk Nederland en de Vereniging Nederlandse Gemeenten.
Het Instituut voor Publieke Waarden (IPW) heeft in opdracht van MIND een onderzoek uitgevoerd naar de waarde van zelfregie- en herstelinitiatieven. Deze initiatieven, werkzaam in het sociaal domein, moeten elk jaar weer worstelen voor hun voortbestaan. Om een duurzame financiële basis te garanderen is het van belang de waarden beter over te brengen op financiers en andere stakeholders. Het rapport "De waarde van zelfregie- en herstelinitiatieven, om te vertellen, uit te drukken en te ervaren" biedt 3 methoden om die waarde duidelijk te maken. Met een KBA-Tool kan ieder initiatief zelf Kosten- en Batenposten en een Return-On-Investment (ROI) berekening maken.
Download hier het rapport
Download hier de KBA-Tool
Couleur Locale: inspiratieboekje zelfregie- en herstelinitiatieven
Bekijk hier de infodoc van Out of the box TV over vier zelfregie- en herstelinitiatieven
Producten
Zelfregie- en herstelinitiatieven
- Werkconferentie Mentale gezondheid in de toekomst - YouTube (10 okt. 2022)
- Landelijke werkconferentie 'Mentale gezondheid in de toekomst' MIND NVZH - YouTube
- Brochure Bouwstenen voor participatie en herstel
- Persona's schrijven voor zelfregie- en herstelorganisaties
- De waarde van zelfregie- en herstelinitiatieven en bijbehorende Kosten-Batenanalysetool
- Kennisdocument 'Van uitkering naar werken met je eigen ervaring'
- Factsheet Werken aan structurele financiering
- Factsheet Beschermd wonen met een pgb
- Verslag bijeenkomsten 'Online-offline', voorjaar 2020
- Verslag en foto's werkconferentie 'Wie durft?' 17 april 2019
- Artikel 'Een gewoon leven voor en door buitengewone mensen'
Gemeenten
- VNG webinar Zelfregie- en herstelinitiatieven: Hoe organiseer en financier je dat (29 maart 2021)
- Handreiking Financiering en inbedding zelfregie-initiatieven
- Brochure Bouwstenen voor participatie en herstel
- De waarde van zelfregie- en herstelinitiatieven en bijbehorende Kosten-Batenanalysetool
- Bekijk hier de infodoc van Out of the box TV over vier zelfregie- en herstelinitiatieven
Regionale belangenbehartiging
- Verkiezingspamflet
- Droom en daad (publicatie over versterking van regionale cliënten- en naastenorganisaties en elf goede voorbeelden van beleidsparticipatie en belangenbehartiging)
Contact
Regionale organisaties zijn te vinden in de MIND Atlas: https://wijzijnmind.nl/mind-atlas.
Wil je meer weten over dit programma? Neem dan contact op met een van onderstaande contactpersonen.
Katinka Hellweg: katinka.hellweg@wijzijnmind.nl, 06-82607233
Greetje Senhorst: greetje.senhorst@wijzijnmind.nl, 06-19657421