Systematische Aanpak Suïcidepreventie (SAS) in de ggz

Op donderdag 7 maart vond er een startbijeenkomst plaats van de Systematische Aanpak Suïcidepreventie, een implementatieproject, voortgekomen uit de Landelijke Agenda Suïcidepreventie. Projectleiders en professionals van Arkin, GGZ Rivierduinen, GGZ Oost Brabant, GGZ Eindhoven en Pro Persona kwamen hiervoor samen in het Spoorwegmuseum in Utrecht. 

Doel van de bijeenkomst was kennismaken en uitwisselen, het formuleren van de stip op de horizon (wat is een ‘top-ggz-organisatie’ op het gebied van suïcidepreventie?) en het verkennen van de instrumenten die je als projectleider of professional tot je beschikking hebt om deze verandering in gang te zetten. Een speciale presentatie over effectieve interventies door GGZ Oost Brabant bood als afsluiting waardevolle inzichten voor de deelnemende instellingen. Zij namen de collega’s mee in het trainingsaanbod op gebied van specifieke behandelmethodieken voor suïcidaliteit, zoals bijvoorbeeld CGT-SP, EMDT en ASSIP.

SAS GGZ is meer dan een project; het is een landelijk bestpractices-initiatief dat organisaties de mogelijkheid biedt om op maat gemaakte plannen te ontwikkelen, geïnspireerd door nationale en internationale goede voorbeelden en gesteund door partnerorganisaties 113 Zelfmoordpreventie, Aurora, MIND, de Nederlandse ggz en Stichting Suïcide Preventie Centrum. De organisaties ontvangen tevens ondersteuning op het gebied van veranderkunde vanuit doe-bureau EHdK.

Gedurende het twee jaar durende programma wordt de impact van de aanpak wetenschappelijk onderzocht door onderzoekers vanuit 113 Zelfmoordpreventie, in nauwe samenwerking met (familie)ervaringsdeskundigen, om zo meer te leren over organisatie brede veranderingen in de ggz.  

Samen streven we naar een toekomst waar suïcidepreventie een integraal onderdeel is van de geestelijke gezondheidszorg, om zo de best passende zorg voor cliënten met suïcidaliteit en hun naasten te bieden.

Meer nieuws