Koning Willem-Alexander op bezoek bij Zelfregiecentrum Weert

koning bezoek

Foto: Patrick van Katwijk

Dinsdagochtend 21 januari bezocht Koning Willem Alexander samen met Paul Blokhuis, staatssecretaris van het Ministerie van VWS, het Zelfregiecentrum (ZRC) in Weert. Dit centrum, dat aangesloten is bij MIND, biedt mensen met een psychische kwetsbaarheid opvang in de regio. Het ZRC is de basis van de zogeheten innovatieve Flexibele Maatschappelijke Opvang, die in Weert samen met partners uit de omgeving wordt vormgegeven. In het zelfregiecentrum is het meldpunt voor deze opvang en tegelijkertijd is er ruimte voor een kop koffie, een luisterend oor en allerlei activiteiten voor iedereen die daar behoefte aan heeft.
 
Aan het begin van het bezoek ging de Koning in gesprek met initiatiefnemer Jozé Moonen, coördinator Niki Peters, partners Moveoo, Buro Andersom, Wonen Limburg, Vincent van Gogh, Metggz, gemeente Venlo (centrumgemeente) en gemeente Weert. Het gesprek ging over de waarden van zelfregie en ervaringsdeskundigheid en hoe deze in de samenwerking vorm worden gegeven.
 
Na dit gesprek kreeg de Koning een rondleiding door De Loods, een plek binnen het zelfregiecentrum waar veel creatieve activiteiten plaatsvinden: zo is er een 2de hands kledingwinkel en worden er oude spullen opgeknapt. Bezoekers, vrijwilligers en medewerkers vertelden welke betekenis het ZRC en de activiteiten in De Loods voor hen hebben. Een aantal van hen raakte via de maatschappelijke opvang betrokken bij een activiteit in De Loods en doet er nu vrijwilligerswerk.
 
Vervolgens bezocht de Koning een opvangwoning in de wijk. De mensen die er momenteel wonen vertelden dat deze manier van opvangen (in een gewone woning in een wijk) heel prettig is: je voelt je weer een beetje mens en kunt ook dingen doen en bezig zijn. Het is ook fijn dat je elkaar helpt. Bij het vertrek van de Koning liet de buurvrouw hem nog weten dat ze ‘graag van doen heeft’ met haar buren!
 
Tot slot van het bezoek was er een gesprek over de maatschappelijke opvang in Nederland en wat andere regio’s kunnen leren van Weert. Deelnemers waren o.a. Cornel Vader (Leger des Heils), Maarten van Ooijen (wethouder Zorg gemeente Utrecht), Wim Hazeu (bestuurder Wonen Limburg) en Judith Wolf (Hoogleraar Maatschappelijke Zorg). Namens MIND namen Jenny de Jeu en Sonja Visser deel aan het gesprek.

Fotoverslag van het bezoek (foto's: Patrick van Katwijk)
 
Meer informatie over de Flexibele Opvang in Weert: https://vng.nl/nieuws/waarom-flexibele-maatschappelijk-opvang-in-weert-goed-werkt
 
Zelfregiecentrum Weert: www.zelfregie.nl

Meer nieuws