Boegbeeld ervaringsdeskundigheid Russel Cummins overleden

Russell-Cummins-Herstelverhaal-en-gedicht

De cliëntenbeweging in de ggz heeft een boegbeeld verloren. Russel Cummins, een gedreven ervaringsdeskundige is op 8 januari dit jaar overleden. Hij kreeg euthanasie vanwege zijn ongeneeslijke prostaatkanker. Russel was tot aan zijn overlijden, actief lid van de werkgroep Dwang en drang bij MIND en heeft zich jarenlang ingezet tegen separatie in de ggz. Russel heeft volgens zijn eigen zeggen “vrijwel alle ggz-instellingen van binnen gezien”, raakte op jonge leeftijd dakloos en kreeg meerdere keren een psychose. Vaak en lang werd hij zelf gesepareerd in de ggz en heeft zich vervolgens als ervaringsdeskundige ingezet om de ggz separeervrij te krijgen. Wij zijn verdrietig hem te moeten missen en wensen allen die hem kenden, sterkte met dit verlies. 

Russel was vooral naast zijn eigenzinnigheid, competentie gedrevenheid een warm en betrokken mens. Hij heeft een eigen gezicht aan de ervaringsdeskundige inzet gegeven. Vanuit zijn betrokkenheid en rolvervulling op diverse (beleidsterreinen) heeft hij bijgedragen aan de ontwikkeling van de huidige beroepsrol. Zijn heel eigen stijl en unieke kijk bleef niet onopgemerkt, al  was de waardering daarvoor niet altijd zichtbaar. Hij sloot zich niet gemakkelijk aan bij mainstreamopvattingen. Toen enige tijd terug het boek verscheen over de cliëntenbeweging in de 21 eeuw "Herstel in beweging" met daarin prominente figuren uit de herstelbeweging, had Russel eigenlijk niet mogen ontbreken. Het uitroepen van een Russel award door Prof. dr. Wiepke Cahn is ook een blijvende nagedachtenis aan Russel en waar hij voor stond.  

Simone de Bruin, medelid van de werkgroep Dwang en drang over Russel: “Hij was een man met een missie en toonde ongelooflijk veel inzet. Ik werkte graag met hen samen en heb heel veel van hem geleerd!” 

Op psychosenet schreef Russel zelf ooit zijn herstelverhaal: 

https://www.psychosenet.nl/herstelverhaal-en-gedicht-russell-cummins/ 

Ook schreef hij gedichten over zijn ervaringen en gaf hij diverse media-interviews over de impact van isoleercellen, zoals in 2015 op radio 1. 

Meer nieuws