Betrek patiënten meer bij digitale zorg

Handreiking met zeven aanbevelingen

Patiëntenorganisaties lanceren vandaag, in het kader van de E-healthweek, 7 aanbevelingen om patiënten meer te betrekken bij de ontwikkeling van digitale zorg. Patiëntenparticipatie bij digitale zorg vergroot de kans op succes, zo blijkt uit onderzoek.

Voor alle makers van e-health
De handreiking ‘Samenwerken met patiënten = digitale zorg die werkt’, is bedoeld voor iedereen die actief is bij de ontwikkeling van digitale zorg: opdrachtgevers, financiers, projectleiders, zorgverleners, ontwerpers, tekstschrijvers… Met praktische aanbevelingen, praktijkvoorbeelden en tips voor succesvolle samenwerking met patiënten.
 
Patiënten betrekken niet vanzelfsprekend
Patiënten gebruiken digitale zorg alleen als ze dat nuttig, gebruiksvriendelijk en veilig vinden. Het lijkt daarom een open deur om hen bij de ontwikkeling te betrekken. In de praktijk gebeurt het wel, maar bijna nooit met een goed uitgedacht plan. We kunnen dan ook vraagtekens zetten bij de kwaliteit en effectiviteit. Om te voorkomen dat digitale toepassingen voortijdig op het digitale kerkhof belanden, adviseren de organisaties patiënten van meet af te betrekken. Hoe dat het beste kan, staat met 7 aanbevelingen in de handreiking beschreven. Geïnteresseerden kunnen de handreiking ‘Samenwerken met patiënten = digitale zorg die werkt’ downloaden vanaf www.participatiekompas.nl.
 
Vervolgstappen
Deze handreiking is een initiatief van patiëntenorganisaties Ieder(in), MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid, Patiëntenfederatie Nederland en PGOsupport en adviesorganisatie IKONE in het kader van de E-healthweek 2018. Het is een eerste stap om de samenwerking met patiënten te stimuleren. Vervolgstappen zijn: het ontwikkelen van kennis, werkmethoden, scholing en ondersteuning van succesvolle patiëntenparticipatie. Alleen daarmee komen we tot digitale zorg die de zorg verbetert én mensen helpt aan hun gezondheid te werken.

Download hier de aanbevelingen

ehealth2
Meer nieuws