Advies Schakelteam: regionale meldpunten via één landelijk nummer
Mensen die zich zorgen maken over iemand die even de grip op zijn leven kwijt is moeten met hun zorgen – dag en nacht – makkelijk ergens terecht kunnen. Dit kan het beste bij bestaande regionale advies- en meldpunten. Bij deze meldpunten moet de juiste expertise en infrastructuur komen om te zorgen voor een goede opvolging van een melding, waarmee de persoon die het betreft én de melder echt geholpen zijn. Een nieuw landelijk telefoonnummer dat ‘technisch doorschakelt’ naar deze regionale advies- en meldpunten kan ervoor zorgen dat deze meldpunten makkelijk te vinden zijn. Dit adviseert het Schakelteam Personen met Verward Gedrag aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) op haar verzoek.
Het kan om een familielid, buurman of collega/cliënt gaan, maar ook om iemand die je toevallig tegenkomt en waar je bezorgd om bent. Iemand die tijdelijk de grip op z’n leven kwijt is, die verward is. Meldingen die via dit nieuwe nummer binnenkomen, worden rechtstreeks naar het juiste gemeentelijke of regionale 24-uurs advies- en meldpunt doorgeschakeld, is het advies van het Schakelteam.
Geen alarmnummer
Het gaat niet om een alarmnummer, daar is immers 112 voor. Voorzitter van het Schakelteam Onno Hoes: “Er komen veel meldingen bij 112 binnen die hier niet thuis horen. Met een landelijk nummer gekoppeld aan een regionaal meldpunt worden politie en crisisdiensten effectiever ingezet en de persoon waarover de melding wordt gedaan, krijgt sneller de juiste zorg”.
Meer informatie
Lees verder in de Nieuwsflits van het Schakelteam voor personen met verward gedrag