TEAM ED

Binnen het programma ‘Herstel Dichtbij- Samen voor Mentale Gezondheid’ werken 30 zelfregie- en herstelorganisaties aan hun ontwikkeling. Deze organisaties bieden ondersteuning, ontmoeting en hulp in de buurt, voor en door mensen met een psychische kwetsbaarheid. Vanaf september 2023 zetten we steeds een organisatie in de schijnwerpers. Deze keer is dat TEAM ED, al meer dan 10 jaar actief in Amsterdam, Amstelveen en Hoofddorp. 

“TEAM ED is een sociaal uitzendbureau voor ervaringsdeskundigen”, vertelt Maaike Kipp, directiesecretaris. Wij verbeteren de zorg- en dienstverlening door het inzetten en versterken van ervaringsdeskundigen. We bieden een leerwerktraject op maat voor iedereen die iets met zijn ervaringskennis wil doen, tot en met een traineeship dat mensen voorbereidt op betaald werk. De ervaringsdeskundigen bieden één-op-één herstelondersteuning in de wijk als Vliegende Brigadier en organiseren herstelactiviteiten op EDplaatsen in buurthuizen.

Ggz-vriendelijker
We helpen ook organisaties met het goed inzetten van ervaringsdeskundigen. Dit omvat onder andere advisering, werving, selectie, detachering, begeleiding, intervisie en training aan teams over samenwerken met ervaringsdeskundigen. Voor jongeren hebben we een eigen tak, de ExpEx. Binnen het project ‘W in de Wijk’ werken we samen met gemeenten, ggz en sociaal werk om de wijken ‘ggz-vriendelijker’ te maken. TEAM ED is ook één van de initiatiefnemers van de Nederlandse Vereniging voor Zelfregie en Herstel en de leergang maatschappelijk ondernemen voor zelfregie- en herstelinitiatieven.

Een warme familie
Mensen komen bij TEAM ED om op eigen tempo en naar eigen wens te werken aan hun herstel. Soms zijn we het eerste vangnet voor iemand, soms een plek om te re-integreren naar werk en alles ertussen in. Het fijne is dat er veel onderling begrip, herkenning en erkenning is. Dat schept een band en zo helpen mensen elkaar verder. We horen dat mensen TEAM ED ervaren als een warme familie.

Een mooi voorbeeld is van een bezoeker die erg schuchter bij ons binnenkwam. Tijdens een activiteit zonderde hij zich vaak fysiek af van de groep omdat het zo spannend voor hem was. Inmiddels runt hij zijn eigen EDplaats. Gedurende zijn tijd bij ons heeft hij voor het eerst iemand in vertrouwen genomen over zijn trauma, daar hulp voor gezocht, steun gevraagd en gekregen en een fijn netwerk verzameld. Nu betekent hij op zijn beurt weer veel voor de bezoekers van de EDplaats. 

Kennis goed vastleggen en borgen
Wij willen de werkwijze en kennis die wij in de jaren hebben opgedaan beter vastleggen en borgen. Dit resulteert in mooie en praktische handboeken voor coördinatoren en ervaringsdeskundigen, en een registratietool. En het maken en uitvoeren van een (pr-)plan om de impact die we maken beter uit te dragen zowel binnen als buiten onze organisatie.  

Behalve het mogelijk maken van bovenstaande biedt Herstel Dichtbij een netwerk met gelijkgestemde organisaties waardoor we onze krachten kunnen bundelen. Het is erg inspirerend en versterkt ons als organisatie én als gezamenlijke beweging. Wij wensen dat alle Nederlanders toegang hebben tot een zelfregie- en herstelplek. Als TEAM ED hopen we daaraan bij te dragen met onze activiteiten en het delen van onze kennis met andere initiatieven.”

https://www.teamed.nl/

teamed2