Stichting Stjoer Friesland
Binnen het programma ‘Herstel Dichtbij - Samen voor Mentale Gezondheid’ werken 30 zelfregie- en herstelorganisaties aan hun ontwikkeling. Deze organisaties bieden ondersteuning, ontmoeting en hulp in buurt, voor en door mensen met een psychische kwetsbaarheid. Vanaf september 2023 zetten we steeds een organisatie in de schijnwerpers. Deze keer is dat Stichting Stjoer, gevestigd in Leeuwarden en actief in heel Friesland. We interviewden Coby de Vries, projectleider Rijk van Ervaring, herstelcoach en betrokken in het Ervaringsteam.
“Stjoer is voorgekomen uit de Stichting AanZet en Support Fryslân, die in 2021 fuseerden. Bij onze vestiging in Leeuwarden werken we met vrijwilligers in heel Friesland aan diverse projecten. Door de provincie heen heeft Stjoer achttien sociale inloopvoorzieningen”, vertelt Coby. “Mensen kunnen bij ons op verschillende manieren werken aan hun herstel: ze kunnen aan de slag bij onze facilitaire dienst, bij de receptie of administratie. Of deelnemen aan ons computerproject ‘PC Probaat’, de afdeling Rijk van Ervaring of ons maatjesproject. Daarnaast bieden wij diverse trainingen aan die gericht zijn op herstel en ontwikkeling.
Ontmoeten en leren van elkaar
Samen met een aantal partners hebben wij het E-team opgericht speciaal voor jongeren die ervaring hebben met jeugdhulpverlening. In 16 bijeenkomsten werken de jongeren aan hun herstel en ontwikkeling en leren ze hun ervaringen positief in te zetten. Voor nieuwkomers hebben wij het project ‘Onze Familie’ in Leeuwarden. Dit bestaat uit Sedrana (huiskamer/inloop), MeetUps oftewel activiteiten om Leeuwarden te ontdekken en mensen te ontmoeten en Buddy to Buddy: nieuwkomers en Nederlanders worden aan elkaar gekoppeld om van elkaar te leren. We streven ernaar om mensen een nieuw perspectief te geven op wie ze zijn en wat ze kunnen. Ze kunnen bij ons in een gezellige en veilige omgeving ‘landen’, zichzelf (her)ontdekken, zelf weer aan het stuur (stjoer) gaan zitten en herkenning vinden in sociaal contact met anderen.”
Iets voor een ander doen
Coby vertelt enthousiast over de mooie ontmoetingen die ontstaan bij Stjoer: “Twee vrijwilligers bij ons hebben elkaar leren kennen door hun werk als wandelvrijwilliger bij een sociale inloop. Ze zijn dit werk gaan doen omdat ze zich eenzaam voelden en op zoek waren naar zingeving; iets voor een ander doen. Het klikt zo goed, dat ze elkaar nu bijstaan wanneer een van beide het moeilijk heeft en spreken af en toe af om iets leuks samen te gaan doen. En een tijdje geleden kregen we terug van een jongere uit het E-team, dat hij het zo bijzonder fijn vond om anderen te treffen die aan een half woord genoeg hebben: ‘Ik had me eerder niet gerealiseerd dat er anderen zijn die het net zo moeilijk hebben gehad als ik’.”
Gedachtegoed verder verspreiden
“Ik hoop dat het begrip ‘herstel’ een duidelijker plek en gezicht binnen onze organisatie krijgt. Daar werken we via Herstel Dichtbij aan”, aldus Coby. “We hebben inmiddels een denktank gevormd waar vrijwilligers kunnen meedenken over onderwerpen die spelen en het beleid binnen de organisatie. We zijn nu bezig deze vrijwillige inspraak te borgen. Daarnaast hebben we twee herstelcoaches aangesteld als aanspreekpunt voor vrijwilligers en collega’s voor alles wat met herstel te maken heeft. We hebben veel kennis en mooie ervaringen opgedaan binnen het programma Herstel Dichtbij, zodat we ons als Stjoer goed op de kaart hebben kunnen zetten als herstelorganisatie. Het zou geweldig zijn als er een landelijk dekkend netwerk van herstelorganisaties komt en we daarin goed samenwerken met elkaar en andere organisaties, om het gedachtegoed vanuit de herstelbeweging nog verder te verspreiden.”