Directe actie voor jeugd-ggz nodig

De druk op de jeugd-ggz stijgt onverminderd door. Drie maanden na een eerdere uitvraag door de Nederlandse ggz blijkt dat steeds meer kinderen en jongeren acute intensieve hulp nodig hebben, maar die niet kunnen krijgen. Het kabinet heeft reeds geld vrijgemaakt voor een Steunpakket sociaal en mentaal welzijn en leefstijl, maar gesprekken met de overheid om op korte termijn voldoende zorgcapaciteit te regelen voor kinderen en jongeren met vaak ernstige klachten zoals suïcidaliteit, eetstoornissen en depressie hebben nog niet tot resultaat geleid. De Nederlandse ggz en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) roepen de politiek met klem op om de zorg voor deze kinderen en jongeren nú wel te regelen. MIND steunt de oproep.

Maximale bezetting crisisbedden, complexere problematiek

Uit de recente uitvraag van de Nederlandse ggz onder haar leden blijkt dat de bezetting van bedden in de crisiszorg onverminderd hoog is en stijgt. Het gaat dan om klachten als suïcidaliteit, depressie en eetstoornissen. Op dit moment is de gemiddelde bedbezetting op crisisafdelingen 86%, bij meerdere aanbieders was de bedbezetting recent 100% of zelfs meer.

Landelijk beeld met hotspots

De Nederlandse ggz heeft in december 2020 een uitvraag gedaan waar voor het eerst duidelijk werd dat er een probleem ontstond door de corona-crisis, met een regionaal toegenomen crisisbezetting van 30 tot 60%. Het beeld is nu dat in grote delen van Nederland de druk op de jeugd-ggz verder toeneemt. 

Gezinnen staan onder grote druk

De jeugd-ggz biedt crisiszorg bij voorkeur via intensief ambulante hulp thuis. Ook hier zien we forse stijgingen van het aantal jongeren dat een beroep doet op deze zorg. De gemiddelde bezetting bij teams die deze zorg leveren is 95-98%. En de doorstroom naar vervolgzorg stokt. Ook hier zien we toename van complexiteit.

Lees de volledige oproep op de site van de Nederlandse ggz