MIND positief over ontwerpbesluit ‘Verbetering beschikbaarheid jeugdzorg’
Sinds juni 2023 worden de knelpunten in de jeugdzorg aangepakt via de Hervormingsagenda Jeugd. Eén van de doelen is om de beschikbaarheid van de jeugdzorg te verbeteren. De manier waarop dat moet gebeuren, staat in een ontwerpbesluit ‘Verbetering beschikbaarheid jeugdzorg. MIND heeft hierop via een zogeheten internetconsultatie positief gereageerd. We staan achter de voorgestelde aanpassingen van de Jeugdwet. Vooral regionale inkoop van specialistische jeugd-ggz is hard nodig om de lange wachttijden aan te pakken.
Dringende invoering, maar met zorgvuldigheid
In onze reactie benadrukken we het belang van een snelle invoering van de nieuwe wetgeving, omdat kinderen en jongeren niet langer kunnen wachten op passende zorg. Tegelijkertijd wijzen we op het belang van zorgvuldigheid in de uitwerking van de wet om ervoor te zorgen dat nieuwe regelgeving aansluit bij de daadwerkelijke zorgbehoeften van jeugdigen en hun gezinnen.
Vier uitgangspunten zijn essentieel voor het succes van de wetgeving:
- Zorgcontinuïteit en toegankelijkheid – Alle jongeren moeten ongeacht hun woonplaats toegang hebben tot de juiste zorg op het juiste moment.
- Vraaggerichtheid – De zorg moet gebaseerd zijn op de behoeften van de jeugdigen, niet op het beschikbare aanbod.
- Multidisciplinaire samenwerking en regionale coördinatie – Een geïntegreerde aanpak is nodig om kwaliteitsverschillen tussen gemeenten te voorkomen.
- Flexibiliteit en aanpassingsvermogen – Zorgstructuren moeten flexibel genoeg zijn om te reageren op veranderende behoeften, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.
Gespecialiseerde jeugd-ggz breed en regionaal inkopen
MIND pleit er nadrukkelijk voor dat gespecialiseerde jeugd-ggz breed en op regionaal niveau wordt ingekocht. Multidisciplinaire samenwerking en verbinding met de crisiszorg zijn cruciaal. In de volwassenenzorg (cruciale ggz) hebben we geleerd dat een regionale aanpak onmisbaar is om de continuïteit en kwaliteit van zorg te waarborgen. Zeker bij complexe zorgvragen die een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak vereisen. Het is van wezenlijk belang dat deze lessen worden meegenomen in de jeugdzorg, zodat kinderen en jongeren de zorg krijgen die ze nodig hebben.
Lees hier onze gehele reactie op de internetconsultatie waarmee MIND hoopt bij te dragen aan een verbeterde jeugdzorg waarbij de kwaliteit en beschikbaarheid van zorg voor alle jongeren, ongeacht hun woonplaats, wordt gewaarborgd.