Samenwerking Sterk door Werk krijgt vervolg

Groepsfoto-10-Parijen-Convenant-Sterk-door-Werk-2024-2026

Op 8 november ondertekenden we samen met 10 partijen uit de werkvelden werk & inkomen en zorg het nieuwe convenant ‘Sterk door Werk’ 2024-2026. Hiermee continueren we de succesvolle domeinoverstijgende samenwerking om mensen met een psychische kwetsbaarheid duurzaam naar betaald werk te begeleiden en uitval op de werkvloer door psychische klachten te voorkomen. Deelnemende partijen naast MIND zijn: de Nederlandse ggz, UWV, Cedris, Divosa, Valente, de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG), werkgeversvereniging AWVN en Nederlandse Vereniging van Arbeidsdeskundigen (NVvA). Nieuw in dit convenant is het Verbond van Verzekeraars. Bestuurder Jaap van Weeghel tekende het convenant namens MIND.

Werk draagt bij aan herstel

Belangrijkste doel van dit nieuwe convenant is het realiseren van een structurele weg naar werk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Ruim een kwart van de volwassen Nederlanders (3,3 miljoen mensen) heeft in het afgelopen jaar een psychische aandoening gehad. De arbeidsparticipatie van mensen met psychische kwetsbaarheden is laag. Zo heeft minder dan één op de vijf mensen met ernstige psychische aandoeningen betaald werk. Terwijl vier van die vijf mensen graag wil werken. Daarnaast blijkt uit allerlei onderzoeken dat werk herstelbevorderend kan zijn. “Passend werk zorgt voor ritme in de dag, geeft voldoening, je hebt het gevoel dat je weer meedoet, het zorgt voor sociale contacten en maakt mensen financieel onafhankelijk”, aldus Miranda van Soest, coördinator Sterk door Werk. Werk heeft zo’n positieve invloed op de mentale gezondheid dat de zorgvraag van ggz-cliënten bijna halveert bij het hebben van duurzaam werk. Daarnaast dalen uitkeringskosten. “Bovendien levert het ingevulde vacatures voor werkgevers op en dat is een mooie verlichting voor de krappe arbeidsmarkt.”

Duurzame financiering reïntegratie-trajecten

MIND is verheugd met het vervolg van de samenwerking en de focus in het nieuwe convenant op de structurele financiering voor de re-integratie (IPS)-trajecten. Een duurzame financiële basis is essentieel om continuïteit te bieden en te zorgen dat baankansen niet wegvallen. Begin 2024 waren er bijna 5.000 lopende trajecten. Ruim een derde van de deelnemers krijgt hieruit een betaalde baan. Onlangs maakte het kabinet extra middelen vrij voor de financiering van gemeentelijke IPS-trajecten tot in elk geval eind 2025.

Lees verder op de site van Sterk door werk.

convenantsterdoorwerk-19
Meer nieuws