Reactie op voorgestelde wijzigingen Verzamelwet gegevensverwerking VWS I

pexels-cottonbro-studio-5474294

Op 20 december 2023 vindt het besloten overleg plaats rond voorgestelde wijzigingen in de ‘Verzamelwet gegevensverwerking VWS-I'. MIND ondersteunt het uitgangspunt van deze wet van harte. Bij de zorg voor mensen hoort ook de zorg voor hun gegevens en dat er wetgeving noodzakelijk is om zorgvuldige gegevensverwerking (waaronder uitwisseling) te regelen. De noodzakelijkheid en proportionaliteit van gegevensverzameling en -deling moet dan ook het uitgangspunt zijn bij alle voorstellen die binnen deze verzamelwet genoemd worden, waarbij de belangen van betrokkene centraal staan. MIND benadrukt dat het registreren en de wettelijke mogelijkheid tot het delen van gegevens nooit het verlenen van zorg in de weg zou mogen staan. Vanuit dit uitgangspunt stuurde MIND een reactie op twee voorgestelde wijzigingen.

Er zijn geen resultaten gevonden. Controleer de spelling of probeer een andere zoekterm.

Reactie van MIND op de voorgestelde wijzigingen:

In deze voorgestelde wetswijziging lijkt wel enige spanning te bestaan. Er wordt in de memorie van toelichting weliswaar aannemelijk gemaakt dat deze wijziging noodzakelijk is om betrokkene de subsidie die in zijn/haar belang is toe te kunnen kennen, maar het gaat daarbij wel om zeer vertrouwelijk informatie die in systemen en bestanden terechtkomt. De genoemde groep van onverzekerden is een groep mensen die zeer kwetsbaar is en het vertrouwen naar de overheid kan zeer broos zijn. Juist bij hen is er het risico dat de wens tot registreren ten behoeve van een financiering het verlenen van zorg in de weg kan staan.

Dit voorstel richt zich op de mogelijkheid van fraudebestrijding. Het heeft daarmee, nog sterker dan het vorige artikel, als doel de burger te controleren. Ook betreft het hier een groot aantal partijen die de gegevens met elkaar kunnen delen. In het voorstel wordt gesproken over het per situatie zorgvuldig afwegen, iets wat MIND van harte onderstreept. De al of niet reële angst voor de overheid, waar een deel van onze achterban juist vanuit hun kwetsbaarheid last van kan hebben, kan versterkt worden door dergelijke regelening.

Onze oproep

Juist mensen in een kwetsbare positie zijn vaak afhankelijk van overheidssteun. Zij lopen er dikwijls tegenaan dat de afstand tot de overheid (te) groot is geworden. Vertrouwen moet worden verdiend en er zijn al te veel concrete voorbeelden waarbij dit vertrouwen is geschaad. Herhaaldelijk delft de individuele ggz-cliënt het onderspit in de relatie met overheidsinstanties.

De gebrekkige informatiepositie en de afhankelijkheid van zorgaanbieders, verzekeraars en overheidsinstanties betekent dat we samen zullen moeten werken aan herstel en behoud van wederzijds vertrouwen. Dit draagt bij aan twee andere belangrijke beleidsdoelen: het dichten van de gezondheidskloof en het vergroten van gelijke toegang tot zorg. 

Meer nieuws