MIND stuurt spoedbericht naar Tweede Kamer om observatiemaatregel

jongen muur

MIND is zeer verontrust over het feit dat de politiek zich opnieuw buigt over een observatiemaatregel voor mensen met verward gedrag. De kwestie komt vanavond aan de orde in een algemeen overleg in de Tweede Kamer over de ggz. Ruim twee jaar geleden heeft diezelfde Kamer de observatiemaatregel nog weggestemd bij de behandeling van de Wet verplichte ggz. MIND ziet geen nieuwe argumenten die het rechtvaardigen om deze maatregel opnieuw van stal te halen.

De observatiemaatregel is een ernstige inbreuk op het fundamentele recht op vrijheid en zelfbeschikking. De maatregel wordt toegepast op basis van vermoedens en niet – zoals bij een crisismaatregel – op basis van acuut gevaar. Dit kan snel leiden tot willekeur. Een ander verschil met een crisismaatregel is dat bij een observatiemaatregel geen zorg geboden wordt; de persoon in kwestie wordt alleen opgesloten voor een termijn van maximaal drie dagen. Als daarna een zorgtraject volgt, is de vertrouwensrelatie met de hulpverlening volgens MIND al bij voorbaat beschadigd.

MIND heeft een spoedbericht naar de Tweede Kamer gestuurd en daarbij verwezen naar een eerder standpunt over de Wet verplichte ggz. De argumenten tegen een observatiemaatregel zijn nog onverminderd geldig.

Lees meer:

Meer nieuws