Kamermotie om verlaging jonggehandicaptenkorting te schrappen

tweede kamer gelabeld hergebruik

Begin juni heeft MIND samen met alle partners in de Werkcoalitie het kabinet en de Tweede Kamer opgeroepen om de jonggehandicaptenkorting niet te verlagen. De jonggehandicaptenkorting is een bedrag dat mensen met een Wajong-uitkering minder aan belasting betalen. Het kabinet is namelijk van plan de jonggehandicaptenkorting met 50% te verlagen. Deze verlaging zou een enorme achteruitgang voor mensen in de Wajong betekenen. We vroegen in onze gezamenlijke brief de korting dan ook te schrappen. Na het Voorjaarsnotadebat op 8 juni, diende de BBB een motie in.

Wajongers hebben al een grote achterstand

Mensen hebben vanwege een beperking of chronische ziekte recht op een Wajonguitkering. Dit staat voor Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten en voorziet in een uitkering voor jongeren die door een ziekte of handicap niet kunnen werken. Zij hebben hier vaak levenslang mee te maken. De voorgenomen verlaging beperkt sterk hun kansen om mee te doen. Verder hebben mensen met een arbeidsbeperking al te maken met veel bestaansonzekerheid.Gezien deze achterstanden is het onverantwoord om hun inkomen te verlagen. Verder is het onaanvaardbaar gezien de checklist die het College voor de Rechten van de Mens opstelde in aanloop naar de harmonisatie van de Wajong in 2021. Deze checklist vraagt om een onderbouwing wanneer er door verandering van wet- en regelgeving een verslechtering optreedt in de positie van mensen met een arbeidsbeperking. Dit is niet gebeurd. Het voornemen van het kabinet leidt tot pijn en woede bij Wajongers. ‘Ik ben het spuugzat dat er weer aan mijn inkomen wordt gerommeld. Zo moet ik steeds vechten voor mijn vrijheid,’ aldus Anne Houtsma.

Ingediende motie

Tweede Kamerlid Caroline van der Plas (BBB) heeft vanwege bovenstaande argumenten na het Voorjaarsnotadebat op 8 juni een motie ingediend met ‘het verzoek aan het kabinet deze achteruitgang voor mensen in de Wajong te schrappen’. Op 13 juni is de motie aangehouden omdat het kabinet in augustus met een reactie komt. Zodra hier nieuws over is, zullen we dat delen.

Meer nieuws