Ggz behandelplek van de toekomst

MADE-Life_Challenge_LR

Ongeveer 1,2 miljoen mensen volgen jaarlijks een behandeling in de ggz. De duizenden behandelruimtes lijken nu vaak op een kantoor: grijs meubilair, systeemplafonds en TL-verlichting. Dit terwijl de omgeving eveneens van invloed is op het slagen van een sessie of therapie. Stichting MADE-Life onderzocht hoe patiënten de ruimtes ervaren en vroeg via een challenge aan studenten om een behandelplek te bedenken die menselijker, warmer en doeltreffender is. Tientallen studenten van zeven opleidingen gingen de uitdaging aan om de Behandelplek van de Toekomst te ontwerpen. Op zondag 3 maart heeft de jury, met medewerking van MIND, het ontwerp van Channah Kruijt (student bij Saxion Interior) gekozen. Het winnende ontwerp zal ook daadwerkelijk worden gerealiseerd bij een ggz-instelling.

Beoordeling door ervaringsdeskundigen en professionals

Alle 19 ingezonden ontwerpen werden beoordeeld door een jury van (voormalige) patiënten, waaronder zes ervaringsdeskundigen van het MIND Expert Center en een jury van professionals, bestaande uit Roos Reedijk, Robert Schoevers, Francesco Messori en Gijs Coppes. Enkele reacties van de jury’s over het winnende ontwerp Ruimte voor verbinding: “A project that is correct in terms of analysis of the topic, principles of the design strategy, lay out and forms & material definition. The general look & feel is natural, not intimidating, relaxing, it could be easily be used as a real re-adapting of an existing clinic.” “Er spreekt veel liefde uit.” “Goed uitgedacht én uitgewerkt. Alles voelt in balans. De stijl is mooi en neutraal genoeg zodat het de meeste mensen aan zal spreken.”

De Behandelplek van de Toekomst is een initiatief van de Utrechtse stichting MADE-Life, die zich inzet zich voor de bevordering van de geestelijke gezondheid voor kinderen en jongvolwassenen in Nederland en daarbuiten.

Meer nieuws