Gemeenteraadsverkiezingen 2018: wat kun jíj ermee?
Met deze pagina willen we graag regionale cliënten- en familieorganisaties, zelfregie-initiatieven en gemeenten inspireren om in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen (maar ook daarna) de onderlinge samenwerking te verstevigen en van elkaar te leren.
- Op naar een betere samenwerking
- Jeugd verdient extra aandacht
- Waar vind ik...
- Verkiezingsactiviteiten in het land
Op naar een betere samenwerking
Op 21 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor begeleiding van mensen met een psychische kwetsbaarheid in de wijk en dienen beleid te maken op het gebied van o.a. jeugdhulp, beschermd wonen, dagbesteding, maatschappelijke opvang en toeleiding naar werk en onderwijs. De Wmo stelt gemeenten ook verantwoordelijk voor onafhankelijke cliëntondersteuning, cliëntenparticipatie en ondersteuning van informele zorgverleners.
In veel gemeenten zijn regionale cliënten- en familieorganisaties, zelfregie-/herstelinitiatieven, jeugdorganisaties en ouderinitiatieven actief, die zo goed als het gaat de belangen behartigen van vele mensen met een psychische aandoening. Men weet elkaar alleen nog niet altijd even goed te vinden. Bijvoorbeeld omdat deze organisaties niet weten welke ingangen ze hebben bij gemeenten, wie hun gesprekspartner is en hoe ze bepaalde onderwerpen geagendeerd krijgen binnen de gemeente. Anderzijds weten gemeenteambtenaren niet altijd precies welke initiatieven er zijn binnen de gemeentegrenzen en wie voor hen een goed klankbord zou kunnen zijn op dit gebied.
Wij willen met deze webpagina een aantal handreikingen doen aan zowel gemeenten als regionale organisaties om de samenwerking op gang te brengen en als die er al is, deze samenwerking te faciliteren en te intensiveren.
Heb je zelf als gemeente of als regionale organisatie voor mensen met een psychische kwetsbaarheid goede tips voor het verbeteren van de samenwerking? Mail ze gerust naar communicatie@wijzijnmind.nl.
- MIND verkiezingspamflet (welke thema's zijn de moeite waard om te bespreken binnen (en met) jouw gemeente en wat is er concreet nodig?)
- Resultaten meldactie lokale zorg en ondersteuning
- Factsheet Gemeenten en mensen met een psychische kwetsbaarheid
- Brochure Bouwstenen voor participatie en herstel
- Onderzoek Crisiszorg
Jeugd verdient extra aandacht
Recentelijk hielden wij samen met patiëntenkoepels Ieder(in) en Patiëntenfederatie Nederland een onderzoek naar de ervaringen van mensen op het gebied van hulp/zorg en ondersteuning door gemeenten. Hieruit kwam onder andere (weer) naar voren dat het niet goed gaat in de jeugdzorg: maar liefst 25% van de jongeren die zorg nodig hebben, ontvangen deze niet. Ook uit de evaluatie van de jeugdwet is gebleken dat 1 op de 3 kinderen/ouders niet hun weg vinden naar passende jeugdhulp.
Ontwikkelpunten/aandachtspunten voor gemeenten (wat verdient aandacht in lokale coalities):
- realiseren van laagdrempelige toegang en vindbare zorg
- garantie vervulling jeugdhulpplicht (wachttijden moeten korter),
- regionale samenwerking moet beter
- multidisciplinaire wijkteams hebben deskundheidsbevordering nodig (leren van elkaar in de regio)
- versterking cliëntondersteuning (ouder en kind/jongere, bevordering passende zorg)
- landelijke implementatie doorzettingsmacht (noodzakelijk voor kinderen met een complexe zorgvraag) waar kunnen kind en ouders terecht bij handen in het haar/kastje naar de muur/acute situaties
Zoals gezegd zijn gemeenten verantwoordelijk voor o.a. jeugdhulp. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen zijn we dan ook benieuwd wat verschillende partijen lokaal in hun verkiezingsprogramma's hebben opgenomen ten aanzien van jeugd-ggz. Kun jij hierover iets laten zien uit jouw gemeente? Mail het naar communicatie@wijzijnmind.nl (een link of foto van de teksten/plannen over jeugd-ggz van lokale partijen). De partijen en gemeenten met de meeste ambitie of goede ideeën zetten we in het zonnetje!
Waar vind ik...
Als je wilt samenwerken, is het handig dat je weet met wie je te maken hebt en waar je potentiële gesprekspartner(s) zit(ten). Wij geven hieronder een aantal suggesties:
- MIND-atlas: een overzicht van ruim 300 cliënten- en familieorganisaties en zelfregie-/herstel-/ouder-/jeugd-initiatieven in Nederland
- Overzicht van lidorganisaties van MIND
Verkiezingsactiviteiten in het land
Wat doen regionale cliënten- en familie-organisaties in het land op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen?
- Den Haag: Debat 'Den Haag uit z'n dak-dag'.
Zaterdag 17 februari organiseerde het Straat Consulaat een Debat “Den Haag uit zijn dak-dag”. Deze middag konden dak- en thuislozen in debat en in discussie gaan met kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag. Lees meer
Op 16 februari vond er ook een debat plaats in Den Haag, over 'Schuld en Boete'. Lees hier een kort verslag en link naar de website van Delen achter de duinen
- Amsterdam: Verkiezingslunches MDHG (Belangenver. Druggebruikers) 8 en 15 maart
- download hier de poster
- download hier het persbericht met uitgebreide informatie
- Cliëntbelang Amsterdam: filmpje dat aanhaakt bij het Manifest 'Zelf doen, meedoen en kwaliteit'.
- Zwolle: 'Keukentrapdebat' met lijsttrekkers 13 maart
- Nijmegen: Verkiezingsdebat De Kentering 14 maart (o.a. over burger- en cliëntparticipatie, toegankelijkheid en wonen met zorg in de wijk. Meer informatie vind je hier
- Utrecht: Verkiezingsdebat Armoedecoalitie (20 februari) armoedecoalitie-utrecht.nl/
Lees hier het verslag
- Groningen: Netwerkbijeenkomst Onderwijs en Belangenbehartiging, Zorgbelang Groningen
- Driebergen: Lagerhuisdebat op 15 maart, georganiseerd door Umah-hai Gemeente Utrechtse Heuvelrug. Thema's: welzijn, Wmo en beschermd wonen. Meer info via www.umah-hai.nl of stuur een e-mail naar oscar@umah-hai.info.
- Rotterdam: Folder gericht aan politieke partijen van Stichting JIJ (ondersteuning voor mensen met een eetstoornis of eetprobleem) en overhandiging van magazine JIJ aan lokale politici.
Meer info: https://www.stichting-jij.nl/
- Deventer: Verkiezingsmanifest ggz-cluster
- Flevoland (Almere, Zeewolde, Lelystad, Dronten, Urk): diverse verkiezingsactiviteiten en Pop Up Keukentafels.
- Landelijke activiteit van de NVA (Nederlands Vereniging voor Autisme: interview met Marc Beek in Ref. Dagblad over ervaringsdeskundige raadsleden: 'Kies ook raadsleden die kwetsbaar zijn'.
- Winschoten - Groningen: Verkiezingsbijeenkomst met als thema 'Wat doet de politiek voor mensen met een psychische kwetsbaarheid?' Meer informatie
(Een aantal gemeenten in de provincie Groningen houdt niet op 21 maart a.s. de raadsverkiezingen, zoals de gemeente Oldambt, maar pas in november 2018. Dit i.v.m. de gemeentelijke herindeling. De gemeente Groningen is zo'n gemeente. We willen daarom in november 2018 opnieuw een verkiezingsbijeenkomst organiseren, maar dan in Groningen.) - Holland Rijnland/Leiden: Politieke avond: op dinsdag 13 maart van 20.00-22.00 uur gaan we met diverse politieke partijen in gesprek over wat goed gaat en wat nog nodig is om als persoon met psychische aandoeningen, psychosociale problemen en/of verslavingsproblemen volwaardig te kunnen meedraaien in de maatschappij. https://lumen-hollandrijnland.nl/
- Steenwijk: Verkiezingsbijeenkomst Nederlandse Vereniging voor Autisme op 19 maart
Meer informatie en aanmelden
