Diverse verzekeringen schaffen restitutiepolis af voor ggz

traffic-signs-663368_640

De afgelopen dagen hebben enkele verzekeraars hun verzekerden geïnformeerd over wijzigingen in 2023. VGZ en FBTO stoppen met de zogenaamde restitutiepolis. In 2023 moeten mensen bij deze verzekeraars 10% van de zorgkosten voor niet-gecontracteerde geestelijke gezondheidszorg zelf betalen. Dat kunnen flinke bedragen zijn. MIND vindt dit onacceptabel. De enige uitweg naar ongecontracteerde zorg via een restitutiepolis wordt nu afgesneden. De vrije artsenkeuze komt hierdoor te vervallen. MIND heeft Tweede Kamerleden opgeroepen om hier tijdens het 2-minuten debat voor de ggz vragen over te stellen.

Gevolgen groot voor mensen met ongecontracteerde zorg

Verzekerden met een restitutiepolis kregen tot nu toe 100 procent van de zorgkosten van zowel gecontracteerde als niet-gecontracteerde zorgverleners vergoed. Mensen die op dit moment een behandeling hebben, komen vanaf januari dus ineens voor kosten te staan. Dit zijn kosten naast hun zorgpremie en eigen bijdrage. Indien mensen deze kosten niet kunnen dragen, zijn er nog twee opties: overstappen naar een gecontracteerde zorgaanbieder of overstappen naar een andere verzekeraar die nog wel een restitutiepolis biedt. MIND vreest voor oplopende wachttijden bij deze gecontracteerde aanbieders en problemen voor ongecontracteerde zorgaanbieders.

Check je polis

Op 12 november moeten alle verzekeringen bekend maken wat de premies en de voorwaarden van de polissen voor 2023 zijn. Maak je gebruik van ongecontracteerde zorg of wil je dit in 2023 ontvangen? Het is dan belangrijk om goed te kijken naar de vergoedingen voor ongecontracteerde zorg. Zowel bij een restitutiepolis als een naturapolis. En voor alle mensen is het belangrijk om goed te kijken met welke aanbieders de verzekering een contract afsluit. Wordt de zorg die je krijgt, wel vergoed? Wij roepen mensen op om straks goed hun polis te checken. We zullen binnenkort een overzicht bieden van de nieuwe polissen.

Zie meer toelichting in dit bericht dat we samen met consumentenprogramma Radar opstelden.

Meer nieuws