Debat over wachtlijsten 24 april

2036303_S

Op 24 april debatteert de Tweede Kamer over de wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg. MIND heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd waarin MIND de balans opmaakt van twee jaar aanpak wachttijden. De druk op regio’s om iets te doen aan de lange wachttijden is steeds meer toegenomen. Toch zijn veel regio’s te laat en te traag aan de slag gegaan. Zorgaanbieders en zorgverzekeraars lieten soms na om hun verantwoordelijkheid te nemen. MIND wil nu dat in elke regio de grootste zorgverzekeraar de verantwoordelijkheid neemt voor de aanpak, zodat partijen niet langer naar elkaar kunnen blijven wijzen.

Daarnaast moet er in elke regio een doorzettingsmacht komen die mensen helpt die vastlopen in het systeem en van het kastje naar de muur worden gestuurd. Ten slotte heeft nog meer ondersteuning voor de regio’s alleen maar zin als daar concrete resultaten tegenover staan. Een prioriteit daarbij is het terugdringen van de aanmeldwachttijd: als iedere nieuwe cliënt op tijd een brede, deskundige intake krijgt, bespaart dat een hoop ellende achteraf. Een voorbeeld van een regio die dat goed doet is Noord-Holland Noord waar een psychiater en een ervaringsdeskundige gezamenlijk een herstelondersteunende intake (HOI) verzorgen.

InterEsse, een bundeling van zelforganisaties op het gebied van eetstoornissen, heeft een brandbrief gestuurd over wachttijden bij eetstoornissen. De organisaties doen een dringend beroep op zorgaanbieders om meer met hen samen te werken bij de aanpak van wachttijden. Aan zorgverzekeraars en overheid vragen zij om dit financieel mogelijk te maken en te stimuleren.

Brief MIND aan Tweede Kamer 
Brief InterEsse aan staatssecretaris Blokhuis, GGZ Nederland, Zorgverzekeraars Nederland en MIND 

Meer nieuws