Dag van de Vrouwengezondheid: meer aandacht voor passende gezondheidszorg

Zaterdag 25 mei stond MIND met een infostand op de uitverkochte Dag van de Vrouwengezondheid in het Beatrixtheater in Utrecht. De stichting Voices for Women organiseerde deze succesvolle dag, waar niet minder dan 1400 vrouwen (en een enkele man) naartoe waren gekomen. Als rode draad liep door de dag heen dat vrouwen in de gezondheidszorg van oudsher – maar helaas ook tegenwoordig nog – worden bekeken en behandeld vanuit het mannelijk perspectief, terwijl vrouwen fysiek én mentaal in veel opzichten toch echt anders in elkaar zitten.

Zo hebben vrouwen bijvoorbeeld twee keer zo vaak een depressie als mannen en hebben zij veel vaker last van angststoornissen. Daarnaast hebben vrouwen veel vaker onverklaarde gezondheidsklachten en meer bijwerkingen na medicijngebruik. Het wordt dus hoog tijd dat er meer aandacht komt voor en onderzoek naar de juiste gezondheidszorg voor vrouwen.

Tijdens deze dag werden inzichten gedeeld op het gebied wetenschappelijk onderzoek en ook vanuit het sociaal domein en de zorg kwamen veel interessante wetenswaardigheden naar voren. Maar vooral maakten de diverse ervaringsverhalen indruk, waaruit heel duidelijk bleek dat vrouwen (jong en oud) vaak jarenlang aan het zoeken zijn om de juiste diagnose en dus passende hulp te krijgen. Naast het inhoudelijke hoofdprogramma was er cabaret (door cabaretière - en ervaringsdeskundige in de ggz – Marjolijn van Kooten), muziek (o.a. door Edsilia Rombley) en waren er workshops voor meer verdieping van bepaalde onderwerpen. De infostand van MIND werd door een groot deel van de bezoekers bezocht en uit de vele gesprekken die ontstonden maken wij op dat mentale gezondheid en omgaan met psychische klachten voor veel mensen een belangrijk én actueel thema is.

20240525_134051
20240525_113203 (1)
20240525_101426(0)
Meer nieuws