The Holland Project: nieuw perspectief voor dak- en thuisloze jongeren

62496115_s

Het was prachtige televisie: The Amsterdam Project en The Rotterdam Project. Beau van Erven Doorens gaf dak- en thuislozen de kans om hun leven weer op de rit te krijgen, met 10.000 euro én  persoonlijke begeleiding op maat. En het werkte. Staatssecretaris Blokhuis gaat nu hetzelfde concept toepassen: 13 gemeenten, 65 dak- en thuisloze jongeren, 650.000 euro en maatwerkbegeleiding. Alleen geen camera’s.

Het idee achter het project van Blokhuis, het Kansfonds (dat garant staat voor het geld) en de 13 gemeenten is simpel. Jongeren die dak- of thuisloos zijn hebben vaak meerdere problemen, zoals schulden, geen werk, psychische klachten, verbroken relaties en vooral: heel veel gedoe met instanties en regels. Als je jongeren zelf vraagt wat ze willen en je helpt hen met persoonlijke begeleiding en wat geld, kun je de meest acute problemen oplossen en de vicieuze cirkel doorbreken. Zo krijgen de jongeren niet alleen weer perspectief op een huis, maar ook op een toekomst.

Het doel van de 13 pilotgemeenten is dat eind 2021 geen enkele jongere meer langdurig in de opvang zit of op straat leeft. Als de aanpak succes heeft moet die ook navolging krijgen in andere gemeenten en in de hulp aan volwassen dak- en thuislozen.
 
Meer informatie
 

Meer nieuws