Praktijkvoorbeelden leefbare en vitale woonwijken

settlement-ga0454cb4b_640

Leefbare woonwijken waarin bewoners meer voor elkaar doen en zelf oplossingen kunnen aandragen. Dit draagt bij aan onze mentale gezondheid. Daarom werkt MIND samen in de maatschappelijke coalitie Leefbare en vitale wijken. De coalitie verzamelde twaalf sterke praktijkvoorbeelden vanuit alle Nederlandse windstreken. Op 9 februari worden deze gepresenteerd in de vorm van het digitaal magazine ‘Samenwerken aan leefbare en vitale buurten. Zo doen we dat!’ tijdens een webinar op één van de locaties: de wijk de Ruwaard in Oss.
 

Inspiratie voor gemeentelijke woonvisie

Een vitale wijk ontstaat door samenwerking tussen gemeente, woon-, zorg en welzijnsorganisaties én bewoners in de wijk op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Per 1 januari stellen alle gemeenten volgens de gewijzigde Woningwet een woonvisie op. Welke vorm organisaties daaraan geven, mogen ze zelf bepalen. Het gaat erom dat urgente vraagstukken op lokaal niveau opgepakt worden en die verschillen immers per gemeente. De twaalf verzamelde praktijkvoorbeelden laten zien hoe je samen kunt werken aan een wijk die als ‘thuis’ voelt voor alle bewoners.
 

Wie doen er mee?

De maatschappelijke coalitie uit de Actieagenda Wonen bestaat uit Aedes vereniging van woningcorporaties, de Nederlandse ggz, ActiZ, Woonbond, Vereniging Valente, Divosa, VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten), Sociaal Werk Nederland, G40 Stedennetwerk en MIND. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ondersteunt het initiatief. Lees ook dit nieuwsbericht op de website Woningmarktbeleid.nl.

Zie ook deze video.

Webinars laten zien hoe het kan

De landelijke coalitie organiseert de komende maanden vier webinars genaamd ‘Zo doen we dat!’ over de praktijkvoorbeelden. Deze webinars helpen gemeenten, woningcorporaties en maatschappelijke organisaties met het maken van bijvoorbeeld slimme prestatieafspraken.

Webinar woensdag 9 februari 2022 van 11.30-12.30 uur over de wijk Ruwaard in Oss.

Programma

  • Aanbieden van het digitale magazine en waarom we dit doen als coalitie, door Ruth Peetoom en Martin van Rijn, aan Hugo de Jonge, minister van VRO
  • De Ruwaard: wat is er veranderd in de wijk vanuit het perspectief van bewoners en professionals?
  • Hoe neem je de regie op preventie en waar loop je dan tegenaan als je niet vanuit systemen maar vanuit de bewoner gaat samenwerken (lokale bestuurders).
  • Eindgesprek met BZK, Aedes, de NL ggz en VNG of Divosa over de wijze waarop dit landelijk ondersteund kan worden.

Benieuwd? Ga naar het aanmeldformulier.

De 3 andere webinars zijn op:
22 maart 2022: Majella Wonen Utrecht
14 april 2022: Selwerd Groningen
25 mei 2022: De Posten Enschede

Meer informatie hierover volgt binnenkort.

Meer nieuws