MIND Korrelatie pleit bij Tweede Kamer voor behoud extra hulpverlening
Crisissituaties zoals nu met corona, tonen nog eens extra het belang van de beschikbaarheid van gratis en anonieme hulp voor alle Nederlanders met psychische klachten. MIND Korrelatie krijgt tot eind december 2021 een aanvullende subsidie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om aan de extra hulpvraag te voldoen. De verwachting is echter dat veel mensen nog langere tijd negatieve psychische gevolgen zullen ondervinden van de coronacrisis en de bijbehorende maatregelen. Bovendien is de crisis nog niet voorbij. MIND pleit er daarom bij Kamerleden voor om in 2022 de aanvullende subsidie voor MIND Korrelatie te handhaven. Dinsdagmiddag 26 en donderdag 28 oktober 2021 bespreekt de Tweede Kamer de begroting van het Ministerie van VWS.
Beschikbaar voor hulpvragen
Deze extra subsidie voor MIND Korrelatie was en is in 2021 hard nodig om onze capaciteit fors uit te breiden en om de opvang te kunnen verzorgen van mensen die (extra) problemen kregen door coronacrisis. We hebben nieuwe hulpverleners geworven en getraind. Hierdoor konden we de bereikbaarheidstijden verruimen van 9:00 tot 18.00 naar 9:00 tot 21.00 uur en waren onze hulpverleners in de periodes van lockdown ook in de weekenden beschikbaar. Bovendien biedt MIND Korrelatie sinds 2020 telefonische opvang voor mensen die buiten kantoortijden bellen naar het meldpunt Zorgwekkend gedrag. Op jaarbasis voert MIND Korrelatie circa 17.500 individuele gesprekken en bezoeken circa 240.000 mensen de website op zoek naar informatie of hulp.
Stijging van hulpvragen
We zien momenteel weer een stijging van het aantal hulpvragen, mede door de campagne ‘Mentale weerbaarheid (thuis)werkende’ van het ministerie van VWS. Op dit moment ontvangt MIND Korrelatie al 15% meer hulpvragen dan wij kunnen beantwoorden. Wij verwachten dat met de toename van het aantal coronabesmettingen en de bijbehorende onzekerheden, ook het aantal hulpvragen zal toenemen. Door de extra subsidie te handhaven, voorkomen we dat we als MIND noodgedwongen in december het verruimde hulpaanbod moeten afbreken en niet klaar kunnen staan voor alle Nederlanders met hulpvragen als de coronacrisis weer een opleving krijgt. Het zou bovendien een onnodige kapitaalvernietiging zijn van de forse investeringen voor werving, training en coaching van nieuwe hulpverleners als we dit in 2022 opnieuw moeten doen. Daarnaast kunnen we niet alleen mensen helpen die psychische problemen ervaren door de coronacrisis, maar ook vele anderen die hulp zoeken bij psychische problemen als depressie, angst en verslaving en psychosociale problemen als relatieproblemen en opvoedkwesties.
Meer informatie over het werk van MIND Korrelatie is te vinden via www.mindkorrelatie.nl.