Kamer bant stroomstootwapen uit psychiatrische instellingen

Stop-gebaar

In psychiatrische instellingen mag de politie voorlopig geen stroomstootwapen gebruiken. Dat heeft een meerderheid van de Tweede Kamer besloten. De familie van een patiënt had hierover een klacht ingediend  tegen de instelling Bavo Europoort in Capelle aan den IJssel en de politie. Tegen de man, die medicijnen weigerde, werd een taser gebruikt om hem tot bedaren te krijgen. Gezamenlijk startten MIND, Ypsilon en Amnesty International een lobby tegen het gebruik. Met succes.

Het stroomstootwapen kwam plotseling in beeld, doordat drie politiekorpsen er dit jaar mee mogen experimenteren. Na verzoeken van Bavo en later ook Delta om assistentie besloot de politie in overleg met de behandelaars tot het inzetten van de taser. Onaanvaardbaar, vindt de Kamer: psychiatrie moet een veilige en beschermende omgeving zijn. Een motie van GroenLinks maakt dat het stroomstootwapen tijdens de proef niet meer gebruikt worden binnen de instelling.

Bert Stavenuiter, directeur van Ypsilon (vereniging voor familieleden en naasten van mensen met psychosegevoeligheid) toont zich verheugd over het besluit van de Kamer. “Tasers horen niet te worden ingezet tegen mensen met een psychische kwetsbaarheid. Dus dit is een belangrijke stap.” 

Meer nieuws