Kabinet: 21 miljoen om mensen aan werk te helpen

pexels-photo-240223

Het kabinet stelt de komende twee jaar in totaal ruim 21 miljoen euro beschikbaar om patiënten in de geestelijke gezondheidszorg aan werk te helpen. Met dat geld kunnen ggz-instellingen voor de juiste begeleiding zorgen. Het plan van minister Schouten richt zich op de door ggz-instellingen zelf ontwikkelde Individuele Plaatsing en Steun-methode (IPS), waarin zorg, re-integratie en jobcoaching samenkomen. Onderzoek naar de werkzaamheid van deze methode wijst uit dat de helft van de deelnemers na vijf jaar nog altijd werk heeft. MIND is positief over de re-integratiemethode en het beschikbaar gestelde budget.

Nieuwe kansen

Met het beschikbare budget kunnen naar schatting 2225 mensen met bijvoorbeeld angst, depressie, ADHD, autismespectrumstoornissen, bipolaire stoornissen, eetstoornissen en persoonlijkheidsstoornissen worden geholpen. Voor de subsidieregeling kunnen ggz-instellingen terecht bij de gemeenten.

MIND is positief over het initiatief. “Er is een grote groep mensen die potentieel heeft, maar nu te vaak wordt verwezen naar dagbesteding of vrijwilligerswerk”, legt beleidsmedewerker arbeid Thomas Pruijsen uit. “Tegen deze mensen is misschien gezegd dat ze nooit kans zullen maken op de arbeidsmarkt.”

Door goede begeleiding en een kort lijntje met de ggz-instelling kan iemand toch tot betaald werk komen. “Wel is het belangrijk om te monitoren of mensen ook echt bij betaald werk uitkomen en niet alsnog op een vrijwilligerspost belanden”, benadrukt Pruijsen. Het traject gaat volgens hem van start bij grotere ggz-instellingen. Mensen die bij kleinere instellingen worden behandeld of niet onder behandeling staan blijven zo buiten beeld. “Dat is een nadeel, maar je moet natuurlijk ergens beginnen.” Vorig jaar stelde het kabinet 18 miljoen Euro beschikbaar.

bron: ANP Producties /Allesoverhr.nl

Meer nieuws