Wonen

Vrouw smeert boterham voor kind

Iedereen heeft recht op een veilige en vertrouwde plek om zich thuis te voelen. Dat is zelfs een mensenrecht volgens artikel 19 van het VN-verdrag voor de rechten van de mens.

Gesprek eigen regie

MIND heeft met de organisaties Per Saldo, Branchevereniging Kleinschalige Zorg (BVKZ), Naar Keuze, KenniZ en Landelijke Vereniging van Oudereninitiatieven samengewerkt aan de website GesprekEigenRegie.nl, gefinancierd door het ministerie van VWS.

Wie wil wonen in een kleinschalig wooninitiatief waar ook zorg wordt geboden, wil zoveel mogelijk leven op zijn eigen manier. Daarom is het belangrijk om vooraf in gesprek te gaan met de leiding en de zorgaanbieder en in dat gesprek de persoonlijke wensen duidelijk te maken. En samen te bespreken wat wel en niet mogelijk is. In dat gesprek de juiste vragen stellen, kan lastig zijn. Daarom is de website GesprekEigenRegie.nl ontwikkeld. Naast de website is ook een flyer voor zorgprofessionals gemaakt en een flyer voor (toekomstige) bewoners.

Kwaliteitskader woonzorg in de langdurige ggz

Per 24 april 2024 is het Kwaliteitskader woonzorg in de langdurige ggz af en zal het ingediend worden bij Zorginstituut Nederland. Zij beoordeelt of het kwaliteitskader voldoet aan de criteria van hun toetsingskader. Het kwaliteitskader geeft een gedeelde visie op wat goede woonzorg is en hoe samengewerkt wordt aan passende woonzorg. Naar verwachting gaan zorgorganisaties vanaf 1 juli 2024 gebruikmaken van het kwaliteitskader.

Het indienen van het kwaliteitskader bij Zorginstituut Nederland is een belangrijke mijlpaal voor cliënten die gebruik maken van de woonzorg in de langdurige GGZ en daarnaast voor MIND, Valente, en de ruim twintig andere organisaties die hieraan werken sinds de start van de projectgroep mei 2023. Daarbij vonden wij het vooral belangrijk dat de verschillende disciplines in de zorg een goede plek kregen. Denk aan peersupport, ervaringsdeskundigheid, familie en naasten. We hopen dat mensen in de toekomst gaan merken dat er binnen de teams goed samengewerkt gaat worden en dat er buiten de teams ook beter gebruik wordt gemaakt van het netwerk rond de cliënten. Lees hier meer over deze mijlpaal.

In 2022 vroegen we de Kamer om voor een kwaliteitskader voor de langdurige ggz te pleiten. Dit kwaliteitskader kan helpen om de zorg, de leefomstandigheden en het leefklimaat binnen de langdurige ggz en beschermd wonen te verbeteren. 

Nationaal Actieplan Dakloosheid Eerst een Thuis

In 2022 heeft MIND het Nationaal Actieplan Dakloosheid Eerst een Thuis ondertekend. We zien dat het principe van 'eerst een thuis' erg onder druk staat vanwege het grote woningtekort in Nederland. De doorstroming in de hele keten van Maatschappelijke Opvang, Beschermd Wonen, Ambulant Begeleid Wonen en Zelfstandig Wonen is verstopt geraakt. De laatste jaren neemt het aantal Daklozen juist alleen maar toe, evenals het aantal mensen met onbegrepen gedrag in de maatschappij.

MIND participeert in de Coalitie Leefbare Wijken

De deelnemende organisaties in de Coalitie Leefbare Wijken zijn MIND, ActiZ, Aedes, de Nederlandse ggz, Divosa, Sociaal Werk Nederland, Valente, VNG en de Woonbond. In 2022 bracht deze coalitie het digitale magazine Zo doen we dat! uit met twaalf sterke praktijkvoorbeelden en organiseerde in 2023 een roadshow van vijf regiobijeenkomsten over bestuurlijke samenwerking en financiële ontschotting.

In de Coalitie Leefbare Wijken verbinden we wonen, zorg en welzijn met elkaar en proberen we goede regionale voorbeelden bekend te maken en te stimuleren. Gebiedsgerichte financiering en meer doelgroepwoningen zijn hierbij speerpunten. Wonen moet betaalbaar zijn voor iedereen. Binnen onze lobby voor bestaanszekerheid nemen wij dit punt mee.

Gezamenlijke oproep aan de informateur (januari 2024) 
In de gezamenlijke oproep aan de informateur wijst de coalitie erop dat in steeds meer wijken de leefbaarheid onder druk staat. Zo’n 4 tot 6 miljoen Nederlanders bevinden zich in een kwetsbare positie en één op de zes volwassenen heeft meervoudige problemen, onder meer op gebied van inkomen en zorg. 

De zorg voor kwetsbare mensen kan het beste worden georganiseerd op wijkniveau. Een goede combinatie van woon- en zorgvoorzieningen in de buurt maakt inwoners vitaler en gezonder. Maar de financiering is te ingewikkeld en niet flexibel genoeg om dit goed te organiseren. Daarom moet de overheid inzetten op het simpeler maken van wijkgerichte aanpak.
Lees hier het artikel met de gezamenlijke oproep aan de informateur.

Meer informatie

Wil je meer weten over wat MIND Platform doet op het onderwerp wonen? Neem dan contact op met beleidsadviseur Hilde Koelmans via hilde.koelmans@wijzijnmind.nl.

Meer thema's