Stichting Suïcide Preventie Centrum

Binnen het programma ‘Herstel Dichtbij - Samen voor Mentale Gezondheid’ werken 30 zelfregie- en herstelorganisaties aan hun ontwikkeling. Deze organisaties bieden ondersteuning, ontmoeting en hulp in de buurt, voor en door mensen met een psychische kwetsbaarheid. Vanaf september 2023 zetten we steeds een organisatie in de schijnwerpers. Deze keer is dat stichting Suïcide Preventie Centrum, actief sinds 2018 in heel Nederland. We vroegen coördinator Koos de Boed iets te vertellen over de stichting, die vestigingen heeft (of activiteiten aanbiedt) in o.a. Steenwijk, Leeuwarden, Harderwijk, Eindhoven, Den Bosch en Hilversum.


“De Stichting Suïcide Preventie Centrum zet zich in om mensen die te maken hebben met suïcidale gedachten te ondersteunen vanuit ervaringsdeskundigheid. We organiseren lotgenotencontact individueel en in groepen en themabijeenkomsten, zoals het LetzTalk-café. Daarnaast geven wij trainingen aan ervaringsdeskundigen die zich willen inzetten op het gebied van suïcidaliteit. En ook geven we trainingen, onder andere aan hulpverleners, op het gebied van signalering en het in gesprek gaan. Naast deze activiteiten houdt de stichting zich bezig met het behartigen van de belangen van de doelgroep. We bieden advies bij beleidsvorming, werken mee aan onderzoeken en geven met regelmaat workshops bij bijeenkomsten zoals symposia en congressen”, vertelt Koos.

Elk verhaal uniek en speciaal
“Onze deelnemers komen voornamelijk voor het lotgenotencontact: ze vinden bij ons herkenning, erkenning, begrip en een luisterend oor. En mensen komen voor de kennis die we hebben over suïcidaliteit en over het betrekken van ervaringsdeskundigheid bij suïcidaliteit. Mooie ontmoetingen zijn er volop, ieder gesprek, iedere ontmoeting is bijzonder en indrukwekkend. De verhalen zijn dan ook elke keer uniek en speciaal. Het is dan ook moeilijk om een voorbeeld te benoemen, daarmee zouden we andere verhalen tekort doen. Het gaat over deelnemers die, door hun ervaringen met elkaar te delen, steun bij elkaar vinden. En dan soms hier die woorden vinden, waarmee zij beter naar hun omgeving kunnen verwoorden hoe zij zich voelen.”

Andere dynamiek
Het deelnemen aan Herstel Dichtbij geeft ons de ruimte om ons verder te ontwikkelen als organisatie. Het doel is niet om meer activiteiten te realiseren, maar om de organisatie steviger neer te kunnen zetten. Het heeft ons veel tijd opgeleverd en kennis. Hierdoor is er ruimte ontstaan om ons verder te ontwikkelen. De leergang Maatschappelijk Ondernemen heeft ons als organisatie een beter inzicht gegeven in onze organisatie. Het gevolg is dat er een andere dynamiek in de organisatie is ontstaan, die ons helpt om ons staande te houden in de chaotische en moeilijke wereld van suïcidaliteit.

Onze droom is dat het Suïcide Preventie Centrum structurele financiering krijgt, zodat we ons nog beter én duurzaam kunnen richten op waar het om gaat: het ondersteunen van mensen die te maken hebben met suïcidaliteit en niet met het financieel overleven. We dromen daarnaast ook nog van een locatie waar we onze doelgroep ruimte kunnen bieden om tot rust te komen, een logeervoorziening. De behoefte is er, maar de uitvoering is erg moeilijk dus blijft het voorlopig nog een droom. 

Iedereen moet welkom zijn binnen de herstelbeweging
We hopen dat er door onze inzet binnen de herstelbeweging meer ruimte komt om het over suïcidaliteit te hebben met de deelnemers. Dat er daadwerkelijk en oprecht gezegd kan worden dat iedereen welkom is, ook al heb je een doodswens. Dat we kunnen accepteren dat die gedachten er zijn en dat we die niet weg hoeven te halen. Want de gedachte weghalen kan alleen de persoon zelf, verder niemand.”

https://www.suicidepreventiecentrum.nl/

suicideprevctr 1