Werk en inkomen

Als je psychische klachten hebt, is het niet altijd eenvoudig om werk te vinden – of aan het werk te blijven. Daarom zetten we ons in voor iedereen die door psychische problemen moeite heeft om aan betaald, onbetaald of vrijwilligerswerk te komen. We zijn er dus voor jou en voor iedereen die jou aan (behoud van) werk kan helpen, zoals UWV's, re-integratiebureaus, werkbemiddelaars, jobcoaches, organisaties voor vrijwilligerswerk, werkgevers en gemeenten.
Werk is belangrijk als je te maken hebt met psychische problemen. Ook voor de maatschappij is het goed als mensen met psychische problemen meedoen op de arbeidsmarkt. Dat kan alleen als je de kans krijgt om op je eigen manier invulling te geven aan werk: aansluitend op je eigen ambitie, je eigen tempo, je eigen mogelijkheden en beperkingen. Dat je mee kan doen in de samenleving zoals je zelf wilt.
Gezamenlijke belangenbehartiging
MIND is lid van de Landelijke Cliëntenraad (LCR). Via hen volgen wij de ontwikkelingen rond de Participatiewet, de WIA en aanverwante wetgeving en de effecten hiervan op het werk en inkomen voor mensen met een arbeidshandicap. In de collectieve belangenbehartiging werken we samen met vakbonden, Patiëntenfederatie, Ieder(in) en met de Landelijke Cliëntenraad (LCR). Kijk voor meer informatie over het werk van de Landelijke cliëntenraad op: www.landelijkeclientenraad.nl.
Waar kun je terecht?
Je kunt bij de gemeente terecht voor ondersteuning en het vinden van werk en inkomen. Zieke werknemers vallen - als ze langdurend uitvallen - onder de Wet Werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). In dat geval moet je bij het UWV zijn. Wil je meer weten over deze trajecten, kijk dan op www.routewijzernaarwerk.nl. Met vragen over je eigen situatie kun je ook bellen met het Nationale Zorgnummer via 0900-2356780.
Daarnaast zijn er diverse organisaties die extra hulp en ondersteuning bieden voor mensen met psychische klachten:
- Als werken vanuit huis bijvoorbeeld beter past bij je psychische klachten kan je terecht bij de organisatie Bridgeworks.
- JobOn is gespecificeerd in de organisatie van Werkbezoekdagen. Ook mensen met een kwetsbaarheid kunnen op bezoek kan bij werkgevers om te kijken welk werk bij je past.
- En Onbeperkt aan de Slag is er om die match meer mogelijk te maken.
Onze lobbyactiviteiten
Zowel een goed inkomen als werken niet (meer volledig) lukt als goede toegang tot de arbeidsmarkt zijn belangrijk. Hiervoor richten we onze lobby op de Participatiewet, de WIA en ook de Arbowet. Dit doen we samen met Ieder(in) en Patiëntenfederatie Nederland. Daarnaast proberen we lokale en regionale belangenbehartigers te ondersteunen, zodat zij onze lobbyactiviteiten verder kunnen verstevigen en meer invloed krijgen op participatiebeleid van gemeenten.
In 2023 hebben we input geleverd op de commissie Sociaal minimum. Daarnaast zijn we betrokken bij de Onafhankelijke Commissie Toekomst ArbeidsongeschiktheidsStelsel (OCTAS). In 2025 blijven we betrokken om te zorgen dat iedereen met psycchische klachten meer bestaanszekerheid heeft en niet door het stelsel meer onrust en stress ervaart.
Tevens leveren we input om de agenda van het VN-verdrag Handicap. In 2025 zal ook op het gebied van Werk en Inkomen een werkagenda worden gepresenteerd.
Sinds de invoering van de Participatiewet in 2015 is onze lobby vooral gericht op gemeenten. Hierbij werken we samen met Ieder(in) en . Binnen deze samenwerking ondersteunen we lokale en regionale belangenbehartigers, zodat zij hun lobbyactiviteiten verder kunnen verstevigen en meer invloed krijgen op het participatiebeleid van gemeenten.
Impulsregeling
Om de samenwerking tussen UWV, gemeenten, ggz en werkgevers te stimuleren heeft het ministerie van SZW een impulsregeling ontwikkeld, waarbij door 31 arbeidsmarktregio’s plannen zijn ingediend. Al deze plannen zijn erop gericht om meer mensen met een psychische kwetsbaarheid aan een baan te helpen, als ze hieraan toe zijn. Hiervoor moet er veel meer samen worden gewerkt in de arbeidsmarktregio’s. MIND is hierbij betrokken, omdat we het belangrijk vinden dat ook cliënten- en familieorganisaties en ervaringsdeskundigen actief deelnemen aan het ontwikkelen en uitvoeren van deze plannen. Zo is Erik Verbart actief in Zeeland, samen met Irene van de Giesen. Titia Feldmann, lid van de Raad van Toezicht van MIND, is ambassadeur van de regio Gooi- en Vechtstreeek en is een actief promotor in deze regio om cliënten in het hele proces mee te nemen.
Meer informatie over deze regeling is te vinden op: samenvoordeklant