Kennismodule legt focus op naasten bij opleiding hulpverleners

Familie en naasten

MIND wil ervoor zorgen dat het perspectief van cliënten en naasten structureel een plek krijgt in elk opleidingsprogramma voor hulpverleners. Daarom heeft MIND samen met Ypsilon en de Kamer Familieraden de online kennismodule 'Focus op Naasten' ontwikkeld, ter ondersteuning bij de ontwikkeling van gastlessen over het naastenperspectief aan hulpverleners in opleiding.

Gastlessen cliënten én naasten bij opleidingen tot hulpverlener

Veel organisaties die bij MIND zijn aangesloten geven gastlessen bij verschillende opleidingen tot hulpverlener, zoals verpleegkundige en sociaal werker. Dat gaat vaak uit van hoe het is om als cliënt een aandoening te hebben en cliënten beter geholpen kunnen worden. Dat is heel belangrijk, maar het is ook heel belangrijk om te kijken hoe het voor een naaste is om te leven met iemand met een depressie of andere problemen. En om te weten hoe je de naaste goed kunt ondersteunen. Daarover worden minder gastlessen gegeven, terwijl het belangrijk is dat te doen.

Online kennismodule ontwikkeld door naasten

Om de achterbanorganisaties van MIND te helpen om een gastles over naasten te geven, heeft MIND de kennis over goede samenwerking met en ondersteuning van naasten in de online kennismodule 'Focus op Naasten' gevat. De kennismodule richt zich op de hulpverlener in opleiding en is gebaseerd op de laatste kwaliteitsstandaard rondom naasten. De kennismodule is bedoeld om in te zetten ter voorbereiding op gastlessen over het naastenperspectief, maar is ook zelfstandig te volgen. 

Bij de ontwikkeling is samengewerkt met Ypsilon, de Kamer Familieraden en experts op het gebied van familie-ervaringsdeskundigheid. Het proces werd begeleid door PGO Support.