Zelfregie- en herstelinitiatieven

thee inschenke gelabeld hergebruik

Wanneer je te maken hebt met psychische problemen, kan het moeilijk zijn om regie over je eigen leven te houden. Waar word je blij van? Wat zijn jouw talenten? Welk pad wil jij bewandelen? Hoe krijgt jouw leven weer kleur?

Misschien heb je wel eens gehoord van een zelfregiecentrum, van een herstelacademie, een herstelruimte of een eigen regie centrum? Wij noemen al deze plekken zelfregie- en herstelinitiatieven.

Luisterend oor en ondersteuning

Zelfregie en herstelinitiatieven zijn er voor mensen met een psychische of psychosociale kwetsbaarheid en hun naasten. Iedereen die zich aangesproken voelt is welkom. Activiteiten en diensten zijn kosteloos. Er is geen indicatie nodig en ook geen eigen bijdrage. Je vindt hier mensen die zelf ervaring hebben met ontwrichting en herstel en vanuit die herkenning een luisterend oor en ondersteuning bieden.

Je kunt bij deze zelfregie- en herstelinitiatieven terecht voor een kop koffie, het ontmoeten van anderen, (ontspannende) activiteiten, lotgenotengroepen en herstelcursussen. Ook zijn er vaak onafhankelijke ggz-cliëntondersteuners aanwezig, die je kunnen helpen om ook praktische problemen op te pakken. Met ondersteuning van lotgenoten en ervaringsdeskundigen bieden zelfregie- en herstelorganisaties jou de mogelijkheid om te ontdekken wat jij nodig hebt om op jouw eigen tempo te kunnen herstellen.

Ervaringsdeskundigheid

Bij zelfregie- en herstelinitiatieven  werken geen hulpverleners of sociaal werkers, maar ervaringsdeskundigen. Dit zijn mensen die vergelijkbare stappen hebben gezet, vergelijkbare hobbels zijn tegengekomen en deze hebben overwonnen. Ervaringsdeskundigen begrijpen daardoor hoe jij je voelt en wat je bedoelt. Zij bieden een luisterend oor, kunnen de juiste vragen stellen en bieden steun en hoop. 

Ook als je na een periode van ontwrichting je leven weer op wilt pakken en op een laagdrempelige manier taken op wilt pakken en van betekenis wilt zijn, kun je bij zelfregie- en herstelinitiatieven terecht. Bijvoorbeeld om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Op deze plekken gaat alles om gelijkwaardigheid. Iedereen komt iets halen en iets brengen: bezoekers, deelnemers, vrijwilligers en betaalde medewerkers.

Nieuwsgierig geworden? In de MIND Atlas vind je een overzicht van zelfregie- en herstelcentra in Nederland.

Meer informatie

Contact

Wil je meer weten of heb je vragen? Mail dan naar katinka.hellweg@wijzijnmind.nl of juliet.holtschlag@wijzijnmind.nl.

Meer projecten