Samenwerken met MIND en andere verzoeken
Regelmatig ontvangen we bij MIND verzoeken tot samenwerking of deelname in een activiteit, bijvoorbeeld in onderzoeken van individuele (of kleine groepjes) studenten, in het geven van presentaties of het leveren van sprekers bij kleine bijeenkomsten ergens in het land. Ook vragen mensen ons regelmatig om hun boek, film of theatervoorstelling te promoten via onze kanalen. Of zijn ze voornemens om geld in te zamelen met een actie en een deel van de opbrengst doneren aan MIND.
Wij vinden het hartverwarmend en hoopgevend dat er zoveel mensen in het land bezig zijn met aandacht geven aan mentale gezondheid en psychische problemen. Want er is nog een hoop werk te doen op dat gebied. Wij juichen dus ook alle initiatieven toe, maar kunnen geen gehoor geven aan alle verzoeken die bij ons binnenkomen.
MIND houdt zich, in samenwerking met tientallen lidorganisaties, zelfregie- en herstelinitiatieven, cliënten- en familieraden bij ggz-instellingen, ervaringsdeskundigen (via het MIND Expert Center) en vele ambassadeurs en partners in de ggz dagelijks bezig met het participeren in allerlei vormen van onderzoek, het inzetten en promoten van ervaringsdeskundigheid, het behartigen van de belangen van mensen met psychische problemen binnen de zorg en bij beleidsmakers van lokale en landelijke overheden, het geven van voorlichting over mentale gezondheid en het werven van fondsen om het belangrijke werk op dit gebied op verschillende niveaus te kunnen stimuleren en blijven voortzetten.
Heb jij een verzoek aan MIND of wil je een actie opzetten? Dan wijzen we je graag op onderstaande mogelijkheden.
1. Je wilt geld doneren aan of inzamelen voor MIND:
We vinden het fantastisch dat er al zoveel mensen in actie komen voor MIND. We organiseren een paar keer per jaar grote events (zoals de MIND Blue Monday Run) waaraan je kunt deelnemen. Maar daarnaast vinden er het hele jaar door acties plaats van particulieren of groepjes (bijvoorbeeld vriendengroepen of studenten) die gaan hardlopen, wandelen of een andere challenge doen om geld in te zamelen. Als je dat ook wilt doen of hier al mee begonnen bent, maak dan een actie aan op deze pagina: www.doemeemetmind.nl
Wil je rechtstreeks doneren aan MIND (of heb je al geld ingezameld en wil je dit overmaken naar MIND)? Via deze pagina kun je dat (eenmalig of voor langere tijd als donateur) doen: https://wijzijnmind.nl/steunmind/word-donateur
2. Je hebt een verzoek aan MIND gedaan (telefonisch, via mail of social media) om te praten over samenwerking in of promotie van een toneel/theatervoorstelling of onderzoek waarin psychische klachten een rol spelen:
MIND gaat geen samenwerkingen (of gesprekken daarover) aan met lokale of kleinschalige producties, simpelweg omdat we hier geen capaciteit voor kunnen vrijmaken als landelijk werkende organisatie. Alleen bij grote producties die door het hele land plaatsvinden en/of waarbij er sprake is van grote aantallen bezoekers is samenwerking incidenteel mogelijk. Dan wordt MIND bijvoorbeeld medeorganisator van het event en worden we ook in alle uitingen daarover meegenomen. Als wij op dat gebied mogelijkheden zien, dan nemen we contact op. Als je van ons een link naar deze pagina hebt ontvangen, dan betekent dat dat we geen mogelijkheden zien op dit moment. Heel soms hebben we ruimte in onze Platform-nieuwsbrief om een korte aankondiging of oproep te doen. Als die ruimte er is, dan nemen we een samenvattende (éénregelige) tekst op met een link naar meer informatie. Als die link ontbreekt in de aangeleverde informatie of als we zelf een zoektocht moeten starten op internet naar meer info, dan nemen we het niet op in de nieuwsbrief. Het is eveneens niet mogelijk om PDF's aan te haken of mee te sturen met de nieuwsbrief.
3. Je hebt een verzoek aan MIND gedaan om jouw boek, podcast of andere creatieve uiting te promoten of je wilt er een voorwoord door MIND in laten schrijven:
Wij promoten vanuit MIND geen individuele of andersoortige publicaties van derden waar wij niet zelf aan meegewerkt hebben of waar geen duidelijke link met MIND is. We schrijven hiervoor ook geen voor- of nawoord. We bewaren wel alle inkomende mails hierover. Mochten we op enig moment geïnteresseerd zijn in een publicatie om wat voor reden dan ook (bijvoorbeeld als relatiegeschenk), dan nemen wij zelf contact op. Mocht je publicatie of creatie betrekking hebben op een specifieke aandoening (bijvoorbeeld depressie), dan raden we je aan contact op te nemen met de desbetreffende lidorganisatie van MIND (in dit geval de Depressie Vereniging). In totaal hebben we 23 lidorganisaties die allemaal aandoening-specifiek zijn en waar vaak communities en lotgenotengroepen actief zijn. Je vindt de lijst met organisaties hier: https://mindplatform.nl/over-mind-platform/organisatie/landelijke-lidorganisaties
4. Je wilt je eigen verhaal of ervaring met psychische klachten en/of herstel graag via MIND met andere mensen in Nederland delen:
We hebben op onze website een speciale rubriek waar mensen hun verhaal kunnen delen. MIND zit daar niet tussen, we checken alleen of er geen ontoelaatbare teksten worden geplaatst (bijvoorbeeld discriminerend, stigmatiserend of anderszins kwetsend). Je kunt hier zelf je verhaal uploaden: https://wijzijnmind.nl/ervaringsverhalen
Daarnaast hebben we ook een levendig MIND ggz-panel met zo'n 4000 panelleden (bestaande uit mensen met psychische klachten in heden of verleden en naasten). Zo'n 6 to 8 keer per jaar houden we een onderzoek/uitvraag onder het panel via een vragenlijst. Deelname is niet verplicht. Aals er een thema langskomt waar je geen ervaring mee hebt, dan reageer je gewoon niet. Wil je ook onderdeel uitmaken van het panel en jouw ervaringen - waar van toepassing - delen? Meld je dan hier aan: https://wijzijnmind.nl/steunmind/ggzpanel
Deelname is gratis.
5. Je bent op zoek naar een spreker of ervaringsdeskundige die bij jouw bijeenkomst iets live kan komen vertellen over psychische gezondheid of een specifieke aandoening:
MIND-medewerkers hebben niet de mogelijkheid of tijd om overal in het land naar kleine(re) meetings en bijeenkomsten te gaan om iets te vertellen over een bepaald onderdeel van psychische gezondheid of over specifieke aandoeningen. Als je bij een lokale bijeenkomst een ervaringsdeskundige wilt betrekken om iets te vertellen, dan kun je het beste even in jouw buurt kijken welke organisaties er op het gebied van bijvoorbeeld psychische kwetsbaarheid, zelfregie en herstel er zijn. Je vindt er zo'n 650 in onze MIND Atlas: https://wijzijnmind.nl/mind-atlas. Ook zou je kunnen zoeken naar lokale afdelingen van onze landelijke lidorganisaties (via deze pagina: https://mindplatform.nl/over-mind-platform/organisatie/landelijke-lidorganisaties).
Als je een wat grotere bijeenkomst organiseert of een congres, of je houdt je bezig met opleidingen voor professionals in de (ggz)zorg of je bent op gemeentelijk niveau actief op dat gebied en je zoekt inbreng van een ervaringsdeskundige, dan kun je terecht bij het MIND Expert Center. Je lees er hier meer over: https://mindplatform.nl/project/mind-expert-center.
Wil je op school in jouw klas een les (of meerdere) wijden aan mentale gezondheid? Neem dan contact op met de MIND Young Academy via deze pagina: https://mindyoung.nl/projecten-en-campagnes/mind-young-academy/over-de-mind-young-academy
6. Je wilt graag informatiemateriaal om uit te delen op jouw event of bijeenkomst:
Wij hebben algemene MIND-folders (A5-formaat) die we je kosteloos kunnen toesturen (maximaal 100 per bijeenkomst, tenzij nadrukkelijk anders afgesproken). Stuur ons de adresgegevens en de naam van de persoon ter attentie van wie we het kunnen opsturen en dan komt het binnen 8 werkdagen per post naar je toe.
7. Je wilt een verwijzing (logo en/of tekstvermelding) opnemen naar MIND of de MIND Hulplijn in jouw boek, podcast, TV- of radioprogramma, video, film, tentoonstelling of andere activiteit waarin psychische klachten centraal staan:
Voor TV-programma's hebben wij speciale aftitelkaarten waarin verwezen wordt naar de MIND Hulplijn. In de andere genoemde gevallen is het altijd toegestaan om een verwijzing op te nemen naar MIND, op voorwaarde dat niet de indruk wordt gewekt dat MIND heeft meegewerkt aan de creatie of uiting (tenzij we dat uiteraard wel hebben gedaan, maar dan maken we specifieke afspraken over communicatie).
Als MIND geen mede-organisator of -creator is en je wilt wel graag voor meer informatie of hulp verwijzen naar MIND, dan is dat toegestaan met de volgende tekst:
Heeft het onderwerp van <<vul in: dit boek / deze tentoonstelling / dit evenement / etc.>> je geraakt en wil je er met iemand over praten? Neem dan contact op met de MIND Hulplijn via 0900 - 1450 of bekijk andere mogelijkheden voor contact met MIND op www.mindhulplijn.nl.
of meer algemeen:
Wil je meer informatie over mentale gezondheid? Of wil je weten wat je kunt doen bij psychische klachten van jezelf of van een naaste? Kijk dan op de website van MIND: www.wijzijnmind.nl.
8. Maak je je zorgen over je eigen mentale gezondheid of over die van een naaste en wil je hierover graag een gesprek met een hulpverlener?
Neem dan contact op met de MIND Hulplijn. Je vindt de contactmogelijkheden viawww.mindhulplijn.nl