Voor het eerst verscherpt toezicht op een zorgverzekeraar

‘Alle zorgverzekeraars moeten waarschuwing NZa ter harte nemen’
Dinsdag 25 februari liet de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) weten dat zorgverzekeraar CZ onder verscherpt toezicht komt omdat het de verzekeraar niet lukt om de zorgplicht na te komen. Het is voor het eerst dat de NZa dit doet. MIND is blij met deze historische stap door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en vindt dat alle zorgverzekeraars de boodschap ter harte moeten nemen en zich moeten inspannen om aan hun zorgplicht te voldoen.
Vorig jaar kregen CZ en Menzis al een maatregel opgelegd omdat ze de zorgplicht voor de medisch-specialistische zorg en geestelijke gezondheidszorg niet nakwamen. Beide verzekeraars voerden verbeteringen door om de wachttijden te verkorten, zoals zorgbemiddeling, maar CZ deed dat niet genoeg. De NZa laat nu op haar site weten dat CZ onder verscherpt toezicht komt: “De NZa controleert het komende jaar op verschillende momenten of de zorgverzekeraar de vervolgstappen ook daadwerkelijk uitvoert en daarmee op de goede weg zit.” Lukt dat niet, dan volgt een boete.
Alle zeilen bij om wachttijden in te korten
MIND is positief dat de NZa nu steviger handhaaft op de zorgplicht van verzekeraars en hoopt dat CZ flinke stappen gaat zetten om de zorgplicht beter in te vullen. Aukje Eggenhuizen, beleidsadviseur bij MIND: “Wij maken ons er al langer druk over dat zorgverzekeraars niet aan hun zorgplicht voldoen. We vragen ons wel af of deze maatregel voldoende gaat helpen en roepen daarom álle zorgverzekeraars op om dit signaal ter harte te nemen. Zeker voor mensen met complexe problematiek of meerdere aandoeningen, is waarschijnlijk meer nodig om tijdig de zorg te bieden die zij nodig hebben. We vragen daarom aan zorgverzekeraars om echt alle zeilen bij te zetten door voldoende en passende ggz in te kopen.”
Knelpunten oplossen door goede afspraken zorgaanbieder en -verzekeraars
Ook de NZa schrijft dat ”zorgverzekeraars en zorgaanbieders meer dan ooit moeten samenwerken om ervoor te zorgen dat mensen de zorg krijgen die nodig is. Van zorgverzekeraars verwacht de NZa dat zij de zorgvraag en het zorgaanbod in de regio goed in de gaten houden en met zorgaanbieders afspraken maken over het oplossen van knelpunten in de toegang tot zorg. Van zorgaanbieders verwachten wij onder meer transparantie over hun wachttijden en een proactieve houding om samen met zorgverzekeraars die wachttijden terug te dringen.”