Petitie 'Stop eenzame opsluiting' namens 18.489 mensen aangeboden

Ruim 18.000 mensen vragen de overheid en de zorg om te stoppen met eenzame opsluiting van mensen in psychische nood. Op dinsdag 13 mei heeft MIND namens hen de petitie ‘Stop eenzame opsluiting’ aan Tweede Kamerleden aangeboden met daarbij de oproep: verbied deze eenzame opsluiting bij wet. En zorg voor betrouwbare cijfers zodat toezichthouders en de sector zelf kunnen sturen.
Toegenomen dwang in de ggz
Al bijna 25 jaar zijn de overheid, de sector en MIND namens cliënten en naasten bezig om de ggz separeervrij te krijgen. Ondanks alle initiatieven, lukt dit niet. Volgens de cijfers die in september 2024 verschenen, steeg het aantal eenzame opsluitingen zelfs met 10%. MIND wil dat dit stopt en is daarom in november 2024 de petitie ‘Stop eenzame opsluiting’ gestart. Ruim 18.000 mensen tekenden de petitie.
Schadelijke gevolgen
Vaak leidt eenzame opsluiting tot ernstige schade aan iemands lichamelijke en mentale gezondheid. Dit terwijl mensen in psychische nood, juist menselijke zorg, steun en nabijheid nodig hebben. Laura (30 jaar en student geneeskunde) is lid van de MIND-werkgroep Zorg zonder dwang en heeft zelf ervaring met eenzame opsluiting toen het vijf jaar geleden door depressie slecht met haar ging: “Toen ik op mijn aller slechtste moment geen mogelijkheid had om met iemand te praten. Om steun te zoeken. Toen raakte ik mijn gevoel van mens zijn kwijt. Ik voelde mij als een dier in een kooi.”
Politieke inzet: verbod op eenzame opsluiting
MIND en de ondertekenaars vragen aan Kamerleden om eenzame opsluiting in de ggz bij wet te verbieden. Dit is haalbaar door te investeren in methoden die helpen om dwang in de zorg te voorkomen. Maak daarnaast (geoormerkt) geld vrij voor genoeg personeel, scholing en veilige plekken. Zorg dat de toezichthouder haar controlerende rol kan oppakken met betrouwbare cijfers. Pas de wet Verplichte ggz aan met de juiste beschrijving van ‘separatie’ of eenzame opsluiting en dat we die niet meer toestaan. Tot eind mei is de internetconsultatie voor de Evaluatiewet Wvggz en Wzd. De aangepast wet zal vervolgens naar verwachting in 2026 naar de Kamer gaan.
Petitie-aanbieding Tweede Kamer
MIND-directeur Dienke Bos bood dinsdag 13 mei de petitie aan Kamerleden aan samen met leden van de MIND werkgroep Zorg zonder dwang en Marlies, ggz-verpleegkundige. We zijn verheugd door het grote aantal Kamerleden dat de petitie in ontvangst nam. Laura heeft ook ervaren hoe het anders kan: "Toen ik werd behandeld als volwaardig mens, kreeg ik weer vertrouwen. En kon van daaruit werken aan herstel. Door goede communicatie, kan zoveel leed voorkomen worden."

Van links naar rechts: Sarah Dobbe (SP), Agnes Joseph (NSC), Folkert Thiadens (PVV), Mariska Rikkers-Oosterkamp (BBB), Jacqueline van den Hil (VVD), Mohammed Mohandis (GL/PvdA en voorzitter commissie VWS), Brian Egberink (Adviseur Public Affairs MIND), Dienke Bos (Directeur-bestuurder MIND), Laura Treurniet (MIND Werkgroep Zorg zonder dwang), Marlies Jehoel, Daniëlle Budel (MIND adviseur), Lisa Westerveld (GL/PvdA), Wieke Paulusma (D66) en Marja van der Zande (MIND Werkgroep Zorg zonder dwang). Wel aanwezig, niet op foto: Don Ceder (CU).